Försäljningsingenjör El och automation

Distans | Göteborg, Malmö

Försäljningsingenjören kombinerar tekniska insikter med kundkontakt – ett socialt och tekniskt utmanande jobb som är efterfrågat på arbetsmarknaden.

Omfattning 400 YH-poäng (ca 2 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

1 augusti 2024

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

15 maj 2024

Om utbildningen

Försäljningsingenjören hjälper Sverige med viktig export: Sverige är ett land som i hög grad är beroende av export – exporterna utgör hela 45 procent av landets BNP. En betydande andel, närmare bestämt 70 procent av de exporterade varorna, utgörs av produkter som antingen tillverkas eller förädlas i Sverige.

De här fina siffrorna hade vart svåra att behålla utan kompetenta försäljare med rätt kunskap och kompetens inom teknik och försäljning. För att få ut fler yrkesverksamma med den här viktiga kompetensen har vi tagit fram utbildningen till försäljningsingenjör inom el och automation i nära samarbete med näringslivet.

Du lär dig om el, automation och kommunikation: Under utbildningen får du viktiga kunskaper om elsystem och automationssystem, elkomponenter och dess funktioner. Men du får även ta del av ritningsläsning, borrning, gängning, lödning, kontaktering. Inom försäljningsdelen går vi igenom ekonomi med kalkylering och företagsekonomi.

Utbildningen ger dig kunskaper om robotik – hur robotar fungerar och samverkar i ett system. Även psykologi är en viktig del, där vi tittar på beteenden och hantering av olika beteenden i säljsammanhang.

Arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom programmering: Som försäljningsingenjör behöver man ha kunskap om flera olika områden. Några av de andra delarna du kommer läsa är:
- Arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom programmering/kommunikation.
- Programmeringsmetoder och hur produkter kommunicerar med varandra i vanligt förekommande gränssnitt och protokoll.
- Marknadsföring med målgruppsanalys, segmentering, marknadsföringskanaler och försäljning med försäljningsteknik, argumentationsteknik och säljhjälpmedel/CRM-system.

Efter utbildningen: Du kommer ha många viktiga kompetenser efter utbildningens slut. Bland annat att planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter. Till exempel att avläsa måttsatta ritningar, utföra olika typer av lödmetoder, avläsa elscheman inom lik/växel och trefasspänning, välja rätt spänningsnivåer samt rita, avläsa och tolka scheman innehållande sammanbyggda system.

Du har också lärt dig att kalkylera och utföra balansräkning samt formulera prissättning och budskap för att välja marknadsföringskanal med tanke på målgrupp.

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

Lernia Utbildning AB

Webbplats

E-post

Telefon