Miljöutredare – Förorenade områden

Distans | Nynäshamn

Vill du ha ett omväxlande arbete där du bidrar till att skydda vår natur och miljö? Utbilda dig till miljöutredare med inriktning förorenade områden!

Omfattning 400 YH-poäng (ca 2 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

13 januari 2025

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

Kontakta utbildningsanordnaren

Om utbildningen

Vill du ha ett omväxlande arbete där du bidrar till att skydda vår natur och miljö? Som miljöutredare med inriktning på förorenade områden har du en nyckelroll i att säkerställa att förorenade områden tas om hand på ett säkert sätt: både före, under och efter en verksamhet utfört arbete på platsen. Förorenade områden kan vara orsakade av tidigare eller nuvarande industrier eller annan verksamhet, som påverkar miljön negativt och hotar människors hälsa. Det kan röra sig om bygg- och anläggningsplatser, mark- eller vattenområden, industrianläggningar, gruvdrift eller vid järnvägsarbete. Som miljöutredare utför du undersökningar, provtagningar, riskanalyser, tar fram åtgärdsförslag samt genomför efterbehandling vid förorenade byggnader och mark. Det är en spännande och kommunikativ yrkesroll, där du även ofta deltar på kundmöten, markägarmöten samt har tät dialog med myndigheter.

I din yrkesroll kommer du att ha specialiserad kunskap om farligt avfall, riskbedömningar, kemiska processer, entreprenadjuridik och aktuell miljölagstiftning. För att trivas i rollen är det viktigt att vara självgående, lösningsorienterad samt ha en förmåga att kunna arbeta lugnt och metodiskt.

Efter utbildningen kommer du kunna jobba hos såväl privata företag som inom kommuner och organisationer med industri- och miljösanering.

Din yrkesroll kommer att kunna vara bland annat:

- Miljöhandläggare
- Miljöutredare – förorenade områden
- Miljötekniker – undersökning förorenade områden
- Miljötekniker – efterbehandling förorenade områden
- Miljökonsult
- Miljöassistent

Naturvårdsverket uppskattar att det i dagsläget finns över 1000 områden över hela landet som är i behov av efterbehandling, och att det kommer ta 30 år innan samtliga av dessa områden är återställda. För att lyckas med detta arbete krävs utbildade miljöutredare med rätt kompetens att bedöma och minimera kopplade risker. Just nu sker även stora satsningar på ny infrastruktur, bostadsbyggande samt ombyggnationer runt om i Sverige, vilket kräver markundersökningar både före, under och efter entreprenaden. Behovet av miljöutredare är med andra ord stort och kommer att fortsätta växa!

Ta ditt nästa karriärsteg hos oss på YH Akademin!

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

YH Akademin AB

Webbplats

E-post

Telefon