Medicinsk fotterapeut

Distans | Göteborg

Här är utbildningen för dig som är undersköterska och vill specialisera dig som medinsk fotterapeut. Du kan arbeta som egen företagare eller anställd.

Omfattning 300 YH-poäng (ca 1,5 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

19 augusti 2024

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

15 april 2024

Om utbildningen

Vill du arbeta med människor och har ett intresse för fotvård? Som medicinsk fotterapeut förebygger och behandlar du fotbesvär hos människor som särskilt behöver ta hand om sina fötter. Yrket är fritt och du har stort inflytande över dina arbetsvillkor och tider.

Arbetsmöjligheterna för medicinska fotterapeuter finns på sjukhus, vårdcentraler och inom kommunal hälso- och sjukvård. Många väljer att bli egenföretagare och arbetar på uppdrag av kommun och landsting.

Om utbildningen
Utbildningen ger den kompetens du behöver för att arbeta som medicinsk fotterapeut inom hälso- och sjukvård eller som egen företagare. Utbildningen ger dig kvalificerade teoretiska och praktiska kunskaper för att självständigt kunna bedöma och utföra fotterapi utifrån ett hälso- och sjukvårdsperspektiv.

LIA (praktik)
LIA (Lärande i arbete) är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik och är en av de mest uppskattade delarna av utbildningen. Det är en unik möjlighet att träna på din framtida yrkesroll och få erfarenhet redan under studietiden. LIA innebär också att du kan knyta värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter utbildningen.

Kurser
• Affärsekonomi och entreprenörskap, 25 p
• Examensarbete, 25 p
• Grundläggande fotterapi, 60 p
• LIA 1, 20 p
• LIA 2, 30 p
• Medicinsk fotterapi, 65 p
• Tillämpad fotterapi, 60 p
• Vårdpedagogik, 15 p

Studieupplägg och examen
Utbildningen går på heltid under 1,5 år. Den teoretiska undervisningen sker till stor del på distans. I utbildningen ingår också 12 fysiska träffar då både teoretiska och praktiska moment gås igenom. Varje träff varar 2-3 dagar i följd. Utöver dessa dagar tillkommer praktisk undervisning. De praktiska momenten utförs på vår klinik i Göteborg, onsdag och torsdag var tredje vecka.

Du ska ha tillgång till en dator (ej surfplatta) med kamera, mikrofon och internet. Du förväntas ha tillräckliga datorkunskaper för att kunna delta aktivt via vår lärplattform och i webbmöten varje vecka.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen.

Samarbete med arbetslivet
Vi har ett tätt samarbete med flera företag och organisationer inom branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, tar emot studerande på LIA och håller i kurser. Utbildningen genomförs i samarbete med följande aktörer:

Hälso- och sjukvården i Västra Götaland – Region Jönköping – Region Halland – Landstingen i Värmland – Privata företagare inom yrkesområdet

Förkunskaper och behörighet
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:

Grundläggande behörighet
Grundläggande behörighet innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande.

Du behöver alltid kunna styrka kunskaper i Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1.

Särskilda förkunskaper
Godkända betyg (E/3/G) eller dokumenterade kunskaper eller erfarenheter som motsvarar följande kurser:

Anatomi och fysiologi 1
Omvårdnad 2
Psykologi 1
Social omsorg 2
Gymnasieexamen från vård- och omsorgsprogrammet eller motsvarande. En totalsumma på minst 1250 poäng, inklusive ovanstående kurser.

Avseende utbildning i äldre kurser utgår vi från SKOLFS 2011:196 om vilka kurser enligt kursplaner som motsvaras av kurser enligt ämnesplaner.

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

Göteborgs Stad, Yrgo