Mejeritekniker

Bunden | Götene, Jönköping, Linköping

🐄 Gillar du teknik och söker ett mångsidigt yrke? Bli mejeritekniker! Efter examen får du breda karriärmöjligheter inom hela livsmedelssektorn.

Omfattning 300 YH-poäng (ca 1,5 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

19 augusti 2024

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

15 maj 2024

Om utbildningen

Mejeriteknikern är med och bidrar till Sveriges miljömål: Mejeriteknikern har ett viktigt uppdrag eftersom regeringen satt en viktig livsmedelsstrategi för 2030. Målet för strategin är att Sverige ska ha en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar. Samtidigt ska vi nå olika nationella miljömål. Det här ska leda till ökad tillväxt och sysselsättning. Inte minst ska det bidra till hållbar utveckling i hela landet.

Vad gör en mejeritekniker? Som mejeritekniker jobbar du med mejeribranschens olika kända produkter inom mjölk, ost, smör, pulver och yoghurt. För att trivas i yrket är det bra om du har ett intresse av modern teknik, är noggrann och jobbar bra i team. Du specialiserar dig på mejeriproduktion och får lära dig allt om hur man tillverkar olika produkter med mjölk som råvara i stor skala.

Idag är det framför allt teknisk utrustning för tillverkningen på mejerierna och en stor del består av automation. Mejeriteknikerns roll är att styra och övervaka utrustning, felsöka och åtgärda driftstopp, föreslå förbättringar i produktionsprocessen och arbeta med kvalitet och livsmedelssäkerhet.

LIA-platser på olika ställen i Sverige: För att du ska kunna få jobb så snart som möjligt efter examen har vi haft ett nära samarbete med branschen när vi tog fram utbildningen. Tack vare det kan vi även erbjuda en rad olika praktikplatser! Du kan själv välja vilket mejeri du vill göra din praktik på. Det finns praktikplatser på ett tiotal olika platser i Sverige bland annat Linköping, Jönköping, Stockholm, Falkenberg, Kalmar, Östersund, Visby, Vimmerby och Götene.

Eftersom de flesta mejerier har ett konstant behov av utbildade mejeritekniker kommer du ha lätt att hitta jobb efter utbildningen.

Du studerar i både Sverige och Danmark: Den här utbildningen löper under 1,5 år där du läser både på plats från Arlas Mejeri i Götene samt på Kold College i Odense i Danmark. Du kommer även vara ute på LIA-perioder (praktik) på ett eller flera mejerier i Sverige. Tack vare utbildningens samarbetsföretag behöver du inte bekosta någon av resorna, boendena eller måltiderna under kursperioden i Odense.

Jobba som mejeritekniker, processoperatör eller förpackningsoperatör: De kanske viktigaste kunskaperna du fått efter utbildningen är att styra och övervaka processer, felsöka och åtgärda driftstopp, föreslå förbättringar i produktionen och arbeta med kvalitet och livsmedelssäkerhet i mejerier. Det är ett efterfrågat yrke med höga chanser till jobb.

Utöver mejeritekniker kan du även få jobb som:
- Processoperatör
- Förpackningsoperatör
- Underhållstekniker
- Laborant i driftlaboratorium
- Teamledare

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

Lernia Utbildning AB

Webbplats

E-post

Telefon