Akvaponiingenjör

Distans | Härnösand, Väddö

Utbildningen leder till kompetens för att designa och driva akvaponiska system, med hållbar livsmedelsproduktion av grönsaker och fisk i fokus.

Omfattning 400 YH-poäng (ca 2 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

28 augusti 2023

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

Kontakta utbildningsanordnaren

Fler starter

1 augusti 2024

Om utbildningen

Akvaponiingenjörsutbildningen är ett samarbete mellan Väddö folkhögskola och Campus Roslagen. Utbildningen är bred och leder till kompetens för att designa och driva akvaponiska system och för att arbeta som odlingsspecialist inom akvaponiska system men även inom växthusodling, fiskodling/akvakultur och grönsaksodling.
Ett akvaponiskt odlingssystem är ett recirkulerande system (RAS) som möjliggör odling av grönsaker, växter och fisk inomhus och i växthus, året runt. Systemet är helt slutet och ger minimal miljöpåverkan avseende vattenförbrukning och utsläpp. Akvaponiska system möjliggör längre odlingssäsonger, ökad livsmedelsproduktion samt snabbare tillväxt av grödor. Branschen växer i rask takt och nya nationella regelverk och strategier driver på utvecklingen. Den svenska livsmedelsstrategin är en av dessa, som nämner ökad innovation, ökad livsmedelsproduktion samt hållbara produktionsmetoder.
Utbildningens kurser täcker bland annat in fiskars och växters kemi och biologi, teknik och design av akvaponiska system samt projektledning och entreprenörskap.
Nytt från 2023 är att utbildningen ges med Härnösand som satellitort. Härnösand har växt fram som en knutpunkt för företag inom akvaponi, med Agtira i spetsen för utvecklingen.
Utbildningen ges på distans med träffar på Campus Roslagen / Väddö folkhögskola / Campus Härnösand Höga kusten.

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Väddö folkhögskola