Medicinsk Fotterapeut

Distans | Tranås

För dig som är undersköterska eller har motsvarande kunskap och är sugen på en ny riktning i karriären.

Omfattning 300 YH-poäng (ca 1,5 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

2 september 2024

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

17 april 2024

Om utbildningen

VAD ARBETAR DU MED?
För vissa grupper är det speciellt viktigt att ta hand om sina fötter. Det gäller framför allt äldre personer, diabetiker, reumatiker, psoriasispatienter och personer med funktionsvariationer men även personer som idrottar, går och står mycket. Som medicinsk fotterapeut arbetar du med medicinsk fotterapi utifrån ett helhetsperspektiv. Du vet vilka omständigheter som påverkar fothälsan och med de kunskaper du har i sjukdomslära och behandlings- och undersökningsmetoder ger du patienten rätt vård och behandling.

Du har hög kompetens om hur den friska foten fungerar och ser ut och du arbetar med både fotsjukvård och fothälsovård. Du behandlar och förebygger besvär, och ger råd hur patienten på bästa sätt tar hand om fötterna. Fotgymnastik och massage ingår också i dina arbetsuppgifter. Många har belastningsskador och med rådgivning om rätt sulor och inlägg ger du patienten de rätta förutsättningarna att förebygga smärta och besvär. Vill du jobba som egen företagare har du de kunskaper som behövs i entreprenörskap, försäljningsstrategier samt marknadsförings- och verksamhetsplaner.

Behovet av medicinsk fotvård är stort. Efter examen kan du arbeta på sjukhus, vårdcentraler och inom den kommunala hälso- och sjukvården. Många av dagens medicinska fotterapeuter är egenföretagare och arbetar på uppdrag av kommun och region. Man kan också arbeta som medicinsk fotterapeut på en ortopedteknisk avdelning. Som medicinsk fotterapeut har du en viktig roll inom både hälsa och sjukvård. Det är ett fritt yrke vilket gör att du har stora möjligheter att påverka både arbetsvillkor och arbetstider.

Under de fysiska träffarna i Tranås ingår praktiskt arbete i vårt egna metodrum på TUC. Tillgången till ett metodrum ger dig möjlighet att öva praktiskt på det du lär dig.

LIA – LÄRANDE I ARBETE
En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen och ger dig en viktig förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam.

ATT STUDERA PÅ DISTANS
Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för bla distanslektioner och tentor. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 tim/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även fysiska träffar i Tranås, som bla kan innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar och grupparbeten.

SAMARBETE MED ARBETSLIVET
Tillsammans med företrädare från arbetslivet har vi arbetat fram denna utbildning som gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden. Utbildningen är starkt efterfrågad då det råder brist på medicinska fotterapeuter med rätt kompetens. Det arbetsliv som bland annat står bakom utbildningen är Region Östergötland, Sveriges medicinska fotterapeuter, Sveriges Fotterapeuter, Fotcompaniet, Fotspecialisten och Svensk Förening för Fotterapeuter i Diabetesvård och Fot & hälsohuset i Jönköping.

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

TUC Sweden AB - Yrkeshögskola

Webbplats

Telefon