Tullspecialist

Bunden | Bromma

Som tullspecialist arbetar du i samtliga steg av tullprocessen, bla import- & exportprocess, praktisk tullhantering och tulldeklarationer.

Omfattning 300 YH-poäng (ca 1,5 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

26 augusti 2024

Gå till utbildningen

Öppen för sen anmälan

Sista ansökningsdatum

17 april 2024

Om utbildningen

Som tullspecialist arbetar du inom tullområdets alla olika delar och har den specialistkompetens som efterfrågas. Sverige är en liten, konkurrenskraftig och exportberoende nation och den internationella handeln är viktig för landets sysselsättning, ekonomi och välstånd. Tull är ett komplext område som omfattar en bredd av flera myndigheters krav. Specialistkunskaper efterfrågas och kompetensbristen är stor. Starta din framtid som tullspecialist i höst!

VAD ARBETAR DU MED?
I din yrkesroll kan du arbeta i samtliga steg av tullproceduren som bland annat innehåller import- och exportprocessen, praktisk tullhantering, tulldeklarationer, regler och tullförfaranden, tillstånd, myndighetskontakter, import- och exportrestriktioner. På ett självständigt sätt planerar och genomför du en import och export, och du ansöker om tillstånd och licenser vid behov.

Du har kunskap om den tullagstiftning som gäller inom Sverige, Norge och EU och du arbetar med internationella betalningsrutiner, frihandelsavtal och olika tulltillstånd. Vilka faktorer som påverkar ett företags ekonomi såsom företagets redovisning, bokslut och planering lär du dig också. Genom din kunskap om vilka regler som tillämpas förhindrar du att vissa produkter exporteras till länder som anses vara politiskt instabila eller som är hot mot freden i området eller världen.

I ditt yrke kan du ha en rådgivande roll för att se behovet och bygga gynnsamma strategier tillsammans med företagen. Du kan även förklara vilken påverkan och effekt de olika tillvägagångssätten har, du kan klassificera varor och kommunicera affärsmässigt inom området.

Med den här heltäckande utbildningen har du en ljus framtid inom yrket. Tull är ett komplext område och behovet av personer med rätt kompetens inom området är mycket stort. Dessutom väntar stora pensionsavgångar som ska ersättas.

Utbildningen gör det möjligt för dig att arbeta som tullspecialist, tulldeklarant, tullagent, tulladministratör, tullkoordinator, custom operations specialist, tullspeditör, export- och/eller import-deklarant eller trade compliance officer/manager. Du kommer kunna arbeta inom alla företag som har en roll i den internationella leveranskedjan. Yrkesrollen finns också i internationellt agerande tillverknings- och handelsföretag, logistikföretag samt transportföretag och deras agenter inom sjö, flyg, järnväg och landsväg.

På Tullverket finns även roller som tullinformatör, tullinspektör och tullhandläggare. Du kan även arbeta utomlands som internationell speditör mot icke EU-länder där tullkunskaperna är ett extra plus för att under några år få en ännu vidare syn på logistikflödet och sedan specialisera sig ytterligare.

LIA – LÄRANDE I ARBETE
En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen och ger dig en viktig förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam.

SAMARBETE MED ARBETSLIVET
Denna utbildning är framtagen tillsammans med arbetslivet. Utbildningens innehåll är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som examinerad tullspecialist. Vi samarbetar bland annat med AAF Europe/Dinair, Aditro Logistics, Ecus Electronics Customs Support, KGH Customs Services, Lantmännen, Proforma Global.

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

TUC Sweden AB - Yrkeshögskola

Webbplats

Telefon