Socialpedagog

Distans | Piteå

Ta chansen att utbilda dig till socialpedagog på yrkeshögskola. Arbeta mot psykisk ohälsa och sjukdomar – ett spännande och samhällsviktigt yrkesval!

Omfattning 400 YH-poäng (ca 2 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

26 augusti 2024

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

15 april 2024

Om utbildningen

Stötta barn och unga i skolmiljö: Socialpedagogen har ett viktigt och meningsfullt jobb med varierande arbetsuppgifter. Jobbet kan handla om att stötta barn och unga som är eller varit psykiskt utsatta. Du fungerar som ett socialt stöd i skolan och vardagen där du även kan hjälpa till med trygghetsarbetet som finns. Du jobbar nära andra yrkesgrupper, som lärare och elevassistenter.

I mångt och mycket påminner socialpedagogens yrke om socionomens, med den stora skillnaden att socialpedagogen jobbar mer praktiskt medan socionomen i hög grad arbetar administrativt.

Lätt att hitta jobb: Arbetsmarknadens bedömning är att det finns goda möjligheter till arbete som socialpedagog, både på ett och fem års sikt. Över hela landet finns ett ökande behov av att rekrytera utbildade socialpedagoger. Det beror bland annat på att det även finns en ökad efterfråga på vårdplatser åt barn och unga. Arbetsgivare som SiS, Statens institutionsstyrelse, har därför ett stort behov av personal de kommande åren.

Läs till socialpedagog på distans: Vår yh-utbildning till socialpedagog läser du på distans. Det innebär att du har lärarledda lektioner, seminarier och föreläsningar i grupp via webb och lärportal. Det blir ett antal olika samarbeten i tillfälliga arbetsgrupper, men du kommer även arbeta självständigt. Du hittar alla uppgifter i lärportalen och kommer ha tillgång till stöd från en handledare om du vill.

Vi träffas några gånger varje termin på platsträffar, som oftast är 1-3 dagar långa. Utbildningen går på heltid och motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka).

Praktik som socialpedagog: En viktig del av en yrkeshögskoleutbildning är LIA – lärande i arbete (praktik). På LIA får du chans att testa det du lärt dig i utbildningen ute på en arbetsplats. Det blir olika fokus under de olika perioderna, med mer avancerade uppgifter under den andra perioden. Det blir till exempel en del fokus på att kunna planera, genomföra, dokumentera och utvärdera arbete.

Efter utbildningen: Du kommer ha lärt dig mycket efter utbildningen. Exempel på områden du kommer ha expertis inom är:
- Hur din och andras roller inom socialt arbete fungerar.
- Hur lagstiftning, författningar, riktlinjer och dokumentation inom arbetsområdet ser ut.
- Hur människors utveckling, socialisation och livsvillkor ser ut. Till exempel hur samband mellan uppväxtmiljö och socialt utanförskap hänger ihop.
- Hur mångkulturella perspektiv spelar in i det sociala arbetet.
- Hur man arbetar kring psykisk ohälsa, sjukdomar, funktionsnedsättningar, beroendeproblematik, samsjuklighet och kriminalitet.
- Kommunikation. Hur processer, samtalsmetodik och modeller för konflikthantering kan hjälpa.
- Hur vårdkedjor inom socialt arbete ser ut och samverkan mellan aktörer.

Jobba som socialpedagog, behandlingspedagog eller vårdare. Utöver titeln socialpedagog kommer du kunna jobba i andra liknande tjänster. Exempel på andra titlar kan vara:
- Socialpedagog med ansvar för utredning och stödåtgång
- Drog- och alkoholterapeut
- Behandlingspedagog
- Behandlingsassistent
- Vårdare
- Boendehandledare

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

Lernia Utbildning AB

Webbplats

E-post

Telefon