Mjukvaruutvecklare för mobilitetstjänster

Distans | Göteborg

Som mjukvaruutvecklare för mobilitetstjänster jobbar du med utveckling av dagens och morgondagens mobilitetstjänster inom fordonsbranschen.

Omfattning 400 YH-poäng (ca 2 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

2 september 2024

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

15 april 2024

Om utbildningen

Som mjukvaruutvecklare för mobilitetstjänster inom fordonsbranschen är du med och tar tekniken till nästa nivå. I detta Yh-program förbereds du för att bli mjukvaruutvecklare inom IT och arbete för fordonsbranschen med fokus på mobilitetstjänster.

De största och flesta företagen inom mobilitetstjänster för fordonsbranschen är med oss i den här utbildningen. De är med i ledningsgruppen, gästföreläser och erbjuder LIA-platser. Företagen som är med oss är Volvo Cars, Scania, Trivector, Einride, Koenigsegg, Swedspot, Aurobay och Lynk & Co. Det finns en stor efterfrågan på kompetenta mjukvaruutvecklare för mobilitetstjänster inom fordonsindustrin!

Som mjukvaruutvecklare för mobilitetstjänster jobbar du med att utveckla dagens mobilitetstjänster och ta fram nya mobilitetstjänster inom fordonsbranschen. Efterfrågan ökar markant för mer personligt anpassade resor där nya appar och tjänster inom mobilitet tas fram. Fordonstillverkarna arbetar med att koppla ihop fordonen med utsidan, det vill säga de olika uppkopplingarna som behövs för tjänsterna mellan fordon samt till städers och vägars infrastruktur.

Du kommer att arbeta inom fordonsbranschen med att utveckla mjukvara inom mobilitetstjänsternas tre kategorier: Invehicle experience, Telematics och Vehicle-to-everything V2X. Utbildningen ger dig färdigheter i att arbeta både självständigt och i agila team som arbetar med arbetspaket steg för steg.

Du får specialiserade kunskaper inom Java, C++, versionshantering, Frontend- och Backendprogrammering, Battery management services, Continuous integration och test, projektmetodik och Python.

Om utbildningen
Gillar du att jobba tillsammans med andra och samtidigt ta ansvar för din lärprocess? Gillar du mer avancerad programmering? Då passar upplägget på utbildningen till mjukvaruutvecklare för mobilitetstjänster perfekt för dig.

Upplägg och arbetssätt som speglar yrkeslivet
Utbildningen ges på distans. Utbildningen är på vardagar mellan 08:00 – 17:00. Cirka 9 timmar i veckan är lärarledd fjärrundervisning och handledning. Under övrig tid schemaläggs du för teamarbeten, enskilda arbeten och förberedelser. Under den två år långa utbildningen träffas vi fysiskt vid 2 tillfällen i Göteborg. Du betalar inget för kurslitteraturen.

Utbildningens upplägg utgår från ett problemorienterat pedagogiskt förhållningssätt där du själv söker svar och lösningar, såväl enskilt som i samverkan och samarbete med dina klasskamrater och med arbetslivet. Målet är att skapa förutsättningar för ett livslångt lärande och förmåga att självständigt utvecklas inom yrket och branschen efter avslutade studier.

Lärande i arbete (LIA)
I utbildningen ingår praktik, Lärande i arbete (LIA), som är uppdelad på två kurser som båda är 10 veckor långa. Det står dig fritt att söka dig till en plats där du är intresserad av att göra din LIA. Många ser LIA som en form av provanställning där du får inblick i rutiner, arbetsklimat och verksamhetsstöd hos en framtida arbetsgivare, som i sin tur får möjligheten att lära känna dig och dina kunskaper, färdigheter och förmågor.

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet