Drift- och fastighetstekniker

Bunden | Linköping

För dig som är teknikintresserad och som vill ha en omväxlande och eftertraktad yrkesroll.

Omfattning 400 YH-poäng (ca 2 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

2 september 2024

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

17 april 2024

Om utbildningen

Som drift- & fastighetstekniker har du specialiserade kunskaper om tekniska installationer, fastighetsautomation och energioptimering vilket innebär att du blir en viktig funktion i kommunikationen mellan kollegor, kunder och leverantörer. Fastighetsbranschen är i ständig utveckling och med tanke på den omställning inom teknik och digitalisering som nu sker finns det ett stort behov av ny och uppdaterad kompetens.

VAD ARBETAR DU MED?
Efter examen ansvarar du för daglig drift och underhåll av fastigheter eller byggnader. I din roll har du de senaste kunskaperna om uppbyggnad, konstruktion och material. Du arbetar med tekniska system kopplade till fastigheter och deltar i arbetet kring energideklarationer och energieffektivisering. I din vardag hanterar du mätningar och felsökningar och jobbar även med kyl- och värmepumpsteknik.

Vissa arbetsuppgifter sker framför datorn medan andra utförs i fastigheterna du ansvarar för, vilket gör rollen omväxlande och givande. I yrket ingår arbets- och projektledning, affärsrelationer och möten med kunder, hyresgäster, kollegor, leverantörer och entreprenörer. Du är uppdaterad på de lagar och regler som gäller i branschen och känner till de ekonomiska termer som är relevanta i din roll.

När du är färdigutbildad har du stora chanser till jobb då det råder stor brist på personal med rätt kompetens. En drift- & fastighetstekniker ansvarar för driften av fastigheter som i takt med digitaliseringen blir alltmer automatiserat och styrs med hjälp av teknik. Många av Sveriges fastighetsägare har redan investerat i datoriserade och automatiska system för drift. Det är därför av stor vikt att branschen kan svara mot den kompetens som krävs med tanke på utvecklingen som sker. Det gör dig som drift- & fastighetstekniker mycket eftertraktad på arbetsmarknaden.

Med dina specialistkunskaper kan du arbeta på till exempel bostadsföretag där du sköter driften i hyreshus eller i en kommun som ansvarar för till exempel gruppboenden, skolor, simhallar eller idrottsanläggningar.

LIA – LÄRANDE I ARBETE
En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen och ger dig en viktig förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam.

SAMARBETE MED ARBETSLIVET
Vi har ett mycket starkt samarbete med fastighetsbranschen sedan flera år tillbaka, då vi har drivit utbildningar inom området. Vi är väl insatta i de kompetenskrav och önskemål som finns. Bland företagen som står bakom utbildningen finns Bostadsbolaget Mjölby, Bostadsstiftelsen Platen, Victoria Park, Region Östergötland, Specialfastigheter Sverige, Castellum, HSB, Riksbyggen, Hyresbostäder i Norrköping och Regionfastigheter.

TUC är också representerade i FUR Öst, Fastighetsbranschens utbildningsnämnds branschråd.

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

TUC Sweden AB - Yrkeshögskola

Webbplats

Telefon