Betongingenjör

Distans | Göteborg

Som betongingenjör är du specialist på byggmaterialet betong och bedömer betongens egenskaper och lämplighet för olika användningsområden.

Omfattning 400 YH-poäng (ca 2 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

26 augusti 2024

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

15 maj 2024

Om utbildningen

Som betongingenjör är du specialist på byggmaterialet betong och gör bedömningar av betongens egenskaper och lämplighet för olika användningsområden. Yrkesrollen består av att göra tekniska beräkningar, kalkylera, planera, projektleda och modellera betongkonstruktioner och byggkomponenter med CAD-program. För att trivas och lyckas i rollen som betongingenjör är det viktigt att vara strukturerad, ha god problemlösningsförmåga samt vara byggtekniskt kunnig. Det är en social roll som ställer krav på samarbetsförmåga, lyhördhet och även ledaregenskaper.

I yrkesrollen gör du beräkningar för att räkna ut hur starka betongkonstruktioner behöver vara för att klara av olika belastningar, såsom vikt, vind och snö. Som Betongingenjör ingår det också att alltid vara uppdaterad med det senaste inom regelverk och normer kopplade till byggnation.

Efterfrågan för betongingenjörer är stor, och i takt med att satsningar görs nationellt för underhåll och utbyggnad av infrastrukturen så förväntas den växa ännu mer. Betong är det mest använda av alla industriellt framtagna material och används bland annat i byggandet av broar, tunnlar och bostäder. Betongingenjörens kompetens krävs för byggandet och underhåll av infrastruktur och anläggningar samt för tillverkning av komponenter inom betong.

Din framtida arbetsplats, efter avslutade studier, kan vara i en betongfabrik, elementfabrik eller på en byggarbetsplats. Du kan bland annat jobba som provtagningsansvarig, receptansvarig, kvalitetsledare, processingenjör, rådgivare, kontrollant eller med förvaltning och reparation av betongkonstruktioner. Du som redan har erfarenhet av branschen kan också välja att gå mot att bli platschef eller fabrikschef.

Ta ditt nästa karriärsteg hos oss på YH Akademin!

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

YH Akademin AB

Webbplats

E-post

Telefon