Elnätsspecialist inom Reläskydd

Distans | Sundsvall

Vad gör en elnätsspecialist inom reläskydd? Gillar du teknik och vill bidra till ett säkert elnät? Bli en specialist på reläskydd och skapa framtiden

Omfattning 215 YH-poäng (ca 1 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

19 augusti 2024

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

15 maj 2024

Fler starter

1 augusti 2025, 1 augusti 2026

Om utbildningen

På varje elproducerande anläggning och i varje ställverk kommer det att finnas reläskydd. Reläskydd ska skydda elkraftsystemet från haveri och skadliga felströmmar. Som elnätsspecialist inom reläskydd arbetar du med programmering, montering eller inställningar av reläskydd. Du utvecklar och implementerar nya reläskyddstekniker och system för att förbättra säkerheten och tillförlitligheten i elnätet. Du säkerställer en stabil och säker drift av elnätet genom att övervaka, kontrollera och skydda systemet från skador och felaktigheter.

Bland dina arbetsuppgifter som elnätsspecialist inom reläskydd kan vara att konfigurera och underhålla reläskydd, utföra felsökningar och reparationer, utveckla och implementera nya reläskyddstekniker, övervaka och analysera elnätet, samt samarbeta med andra specialister i team. Elnätsspecialister inom reläskydd kan också ha ansvar för att utbilda andra tekniker och personal om reläskydd och hur man använder reläskyddssystem.

Det en stor fördel om du har grundkunskaper i programmering och tycker om att jobba med elteknik. Om du är noggrann, förstår vikten av säkerhet, samt har en god samarbetsförmåga, då är denna utbildning perfekt för dig. Det är viktigt att du behärskar god engelska då är denna utbildning kommer att bedrivas delvis på engelska.
Jobbmöjligheter efter examen
Det finns goda jobbmöjligheter efter avslutad utbildning då är det är en roll som är väldigt eftertraktad på marknaden. Sverige står inför en utmaning och måste på ett fåtal år ställa om sin el och kraftförsörjning till ett nytt elnät. Yrkesrollen som elnätsspecialist inom reläskydd är en av de viktigaste för att kunna möta kraven som energiomställningen kräver, och branschen har därför markerat att det är en akut brist av denna yrkesroll..

Som elnätsspecialist inom reläskydd kan du arbeta som kontrollrumstekniker, stationsingenjör, elkrafttekniker inom reläskydd eller som driftarbetare på diverse anläggningar inom industri. Du kan utveckla projekt på ett kontor, jobba i ett ställverk eller sköta ett sjukhus nödaggregat, arbeta med inköp, försäljning, produktion eller konsumtion av elkraft, samarbeta med regioner och kommuner – eller kanske välja att helt enkelt vara ute på fältet uppe i en kraftledning.

Det här kan du jobba med
Reläskyddsspecialist
Reläskyddsprovare
Kontrollanläggningsingenjör
Distributionselektriker inriktning reläskydd
Drifttekniker Energi
Stationstekniker Elkraft
Snabbspår mot examen med YH-flex!

Denna utbildningen erbjuds med YH-flex, ett snabbspår för dig som vill ta en förkortad och smidig väg mot yrkeshögskoleexamen genom att validera de kurser du redan har kunskap inom!

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

YH Akademin AB

Webbplats

E-post

Telefon