Automationsingenjör inom drift och service

Bunden | Tranås, Vimmerby

Yrket för dig som intresserar sig för teknisk problemlösning och vill jobba med ny teknik inom en spännande och växande bransch.

Omfattning 400 YH-poäng (ca 2 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

2 september 2024

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

17 april 2024

Fler starter

1 september 2025

Om utbildningen

Som automationsingenjör blir du spindeln i nätet som tillsammans med andra tekniker utvecklar du automationsutrustning och processer för drift. Utbildningen ger dig aktuell kompetens för att kunna hantera, serva och driftsätta automatiserade system och processer inom främst process- och tillverkningsindustrin. Du kommer även lära dig att programmera PLC och industrirobotar.

VAD ARBETAR DU MED?
Automationsingenjör inom drift och service är en eftertraktad yrkesroll och en viktig del i effektiviseringen inom industrin för att snabbt ställa om till en mer hållbar tillverkning. I din yrkesroll arbetar du med felsökning, PLC-programmering och driftsättning av automatiserade system.

Efter utbildningen besitter du specialiserade kunskaper om service och underhåll av maskin och automatiserade system. Du har kunskap om omvärldsbevakning och analys, hur faktorer som hållbarhet och ny teknik kan påverka beslut inom arbetsområdet.

I ditt yrke har du en överblick över den svenska industrins teknikutveckling, branschens nationella och internationella ställning samt kännedom om angränsande yrkes- och kompetensområden såsom, IT och automatisering. Utbildningen ger dig aktuell kompetens för att kunna hantera, serva och driftsätta automatiserade system och processer inom främst process- och tillverkningsindustrin. Du kommer även lära dig att programmera PLC och industrirobotar.

Efter examen kommer du att självständigt behandla innehåll inom arbetsområdet så att det leder till vidare lärande och professionell utveckling i rollen som automationsingenjör inom drift, service och underhåll. Industrier i regionen flaggar för att det varit svårt att rekrytera personer med denna kompetens vilket gör dig attraktiv i de flesta industrier där denna typ av arbete finns.

LIA – LÄRANDE I ARBETE
En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen och ger dig en viktig förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam.

SAMARBETE MED ARBETSLIVET
Vi har ett starkt samarbete med arbetslivet, och tillsammans med dem har vi utvecklat denna utbildning. Utbildningen ger dig de kunskaper som företagen efterfrågar när de ska anställa automationsingenjör inom drift och service. Innehållet är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad efter examen. Vi samarbetar bl a med ABB, Husqvarna, Edströms, Emballator Växjöplast, Bosch Thermoteknik, JE Robotteknik och Automation AB, Inlead och Strömsholmen.

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

TUC Sweden AB - Yrkeshögskola

Webbplats

Telefon