Paralegal

Bunden | Malmö

Vill du ha kontakt med människor och jobba i en ansvarsfull roll inom rättsväsendet? Då är utbildningen Paralegal för dig!

Omfattning 400 YH-poäng (ca 2 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

26 augusti 2024

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

19 maj 2024

Fler starter

1 augusti 2025

Om utbildningen

Paralegals spelar en viktig roll genom att underlätta juridiska processer och innefattar att bistå jurister och advokater genom att hantera administrativa uppgifter och genomföra förberedelser inför rättegångar. Arbetsuppgifterna inkluderar juridisk forskning, upprättande av dokument, samt koordinering av kommunikation mellan olika parter.

Yrkesrollen är en bred, assisterande roll och innebär att arbeta med beredande juridik och juridisk administration. Det kan också innebära kontakt med klienter och myndigheter, att bereda och handlägga enklare mål och upprätta domar och göra rättsutredningar.

Du kan också få ta hand om affärskorrespondens, upprätta avtal och olika juridiska dokument samt skriva PM, protokoll, mötesanteckningar etc.

Rollen som Paralegal kräver noggrannhet och organisatorisk skicklighet, tillsammans med förmågan att analysera juridiska frågor. Paralegals behöver också vara kommunikativa för att effektivt samarbeta med juridiska team och klienter. Det är en dynamisk yrkesroll som kräver både teknisk skicklighet och en förmåga att navigera i komplexa juridiska sammanhang.

Yrkesroller efter utbildningen
– Paralegal
– Juridisk assistent
– Legal Administrator
– Handläggare inom juridik och administration
– Advokatsekreterare
– Åklagarsekreterare
– Dokumentansvarig inom juridik

Dina möjligheter till jobb
Som Paralegal kan du jobba inom det offentliga rättsväsendet, på en juridisk avdelning eller advokatbyrå. På arbetsplatser runtom i landet har behovet av juridiskt kunniga medarbetare med stark administrativ kompetens blivit alltmer påtagligt. Genom att avlasta advokater och jurister från administrativa uppgifter skapar Paralegals mervärde och effektivitet i rättssystemet.

Det ökade behovet av Paralegals och de förändringar som sker i arbetslivet öppnar upp stora möjligheter för nyutbildade Paralegals.

Läs mer om arbetsmarknadens behov på nbi-handelsakademin.se

Utbildningsform
Utbildningen sträcker sig över 2 år, motsvarande 80 veckor. Detta är en schemalagd heltidstubildning med undervisning på skolan, och online 2-3 dagar per vecka. Övrig tid arbetar du självständigt eller i grupp och kan själv planera din tid. Under lärande i arbete, LiA, följer du de arbetstider som gäller på företaget.

Läs mer om vår pedagogiska modell på nbi-handelsakademin.se

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

NBI i Sverige AB