CAD-konstruktör inom mekanik

Bunden | Linköping

Ett kreativt och utvecklande yrke där du arbetar med produktutveckling och att ta fram 3D-modeller och tekniska ritningar.

Omfattning 400 YH-poäng (ca 2 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

9 september 2024

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

17 april 2024

Fler starter

1 september 2025

Om utbildningen

Ett kreativt och utvecklande yrke för dig som är teknikintresserad och som vill arbeta i en framtidsbransch med oändliga möjligheter. I den här yrkesrollen arbetar du med produktutveckling och att ta fram 3D-modeller och tekniska ritningar. Flertalet branscher efterlyser arbetskraft med den senaste kompetensen inom CAD-konstruktion, vilket gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden direkt efter avslutade studier.

VAD ARBETAR DU MED?
CAD står för Computer Aided Design. Yrkesrollen innebär att du genom digitala system arbetar med att ta fram design, tekniska ritningar och modeller. Utbildningen ger dig specialiserade kunskaper inom modern produktutveckling och mekanisk konstruktion, med hänsyn till hållbarhet och miljö.

Under utbildningen får du kunskaper i digitala designsystem, och om hur du planerar och identifierar resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter inom CAD-konstruktion. Du får även färdigheter i att identifiera hållbara tekniska lösningar och kan föreslå förbättringar med utgångspunkt i hållbar utveckling.

I din yrkesroll arbetar du med ritningar, modellering, 3D-scanning och 3D-print. Som CAD-konstruktör inom mekanik har du god insikt i produktionsekonomi, hållfasthetsberäkningar, kvalitetskriterier och ekonomisk lönsamhet. I ditt arbete ingår även att analysera och dimensionera maskinkonstruktioner samt välja material, tillverknings- och produktionsmetoder för konstruktionselement med ett miljö- och hållbarhetsperspektiv.

Du jobbar ofta i projektform, som CAD-konstruktör är du i många fall involverad i hela arbetsflöden och processer. Därför har du god överblick när det gäller angränsande yrkes- och kompetensområden såsom hållbar produktutveckling och dess regelverk, med hänsyn till klimat och miljö.

När du är färdigutbildad har du stora chanser till jobb då det råder stor brist på personal med rätt kompetens. Kompetensen efterfrågas inom bland annat fordons-, flyg-, marin- och elkraftindustrin och även inom t ex medicinsk teknik. Många CAD-konstruktörer arbetar också som konsulter på teknikföretag. Du kan också jobba som exempelvis produktdesigner eller produktutvecklare.

LIA – LÄRANDE I ARBETE
En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen och ger dig en viktig förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam.

SAMARBETE MED ARBETSLIVET
Tillsammans med arbetslivet har vi utvecklat denna utbildning. Vi samarbetar bland annat med SAAB, Semcon, Knightec, Toyota, Väderstad och Siemens. Utbildningen ger dig de kunskaper som företagen efterfrågar när de ska anställa CAD-konstruktör inom mekanik. Detta ger dig ett nätverk med företag i behov av CAD-konstruktörer och du blir mycket attraktiv på arbetsmarknaden.

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

TUC Sweden AB - Yrkeshögskola

Webbplats

Telefon