Drift- och Fastighetstekniker

Bunden | Malmö

Ett av de roligaste jobben som finns. Du har ofta fullt ansvar för drift, skötsel och underhåll av fastighetens tekniska system.

Omfattning 400 YH-poäng (ca 2 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

19 augusti 2024

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

Kontakta utbildningsanordnaren

Fler starter

1 augusti 2025

Om utbildningen

Bli specialist på drift, skötsel och underhåll

YH-utbildningen Drift- och fastighetstekniker kan ge dig ett av de roligaste jobben som finns, och efterfrågan är mycket stor. Du har ofta fullt ansvar för drift, skötsel och underhåll av fastighetens tekniska system.
Över 10 000 nya medarbetare efterfrågas av fastighetsbranschen de närmaste tio åren. Drift- och fastighetstekniker är en av de yrkesroller där behovet är som allra störst.

Vad gör en fastighetstekniker?
Som Drift- och fastighetstekniker har du ansvar för drift, skötsel och underhållet av fastighetens olika system. Kort sagt, du ser till att både fastigheten och de som vistas i den mår bra. Du kan vara verksam i bostadshus, företagskomplex men även i offentliga byggnader som till exempel skolor, simhallar och idrottsanläggningar. Bristen på yrkesrollen är extremt stor.

Arbeta med avancerad teknik
Dagens fastigheter innehåller mycket mer teknik än bara för 10 år sedan. Det innebär att du som Drift- och fastighetstekniker dagligen arbetar med avancerade datasystem för att underhålla, justera och reparera. För att klara av ditt arbete bör du därför ha ett stort teknikintresse.
Exempel på arbetsuppgifter som fastighetstekniker:
• Du sköter om värme- och ventilationssystem
• Ansvar för fjärrvärme, värmepumpar, fläktar och annan teknisk utrustning.
• Du hanterar datorstyrda system för att inomhusklimatet ska vara behagligt och energieffektivt.

Praktikperioder
En tredjedel av tiden sitter du inte i skolbänken, istället praktiserar du på olika branschföretag. Du får en god inblick i yrkesrollen och möjlighet att knyta viktiga branschkontakter som leder till jobb efter examen. Några av dina blivande kollegor kommer du kanske möta redan i klassen.

Nära samarbete med branschen
John Ericsson Institutet har ett tätt samarbete med några av branschens främsta föreläsare och lärare. Det sitter även flera välkända företag med i utbildningens ledningsgrupp.

Cirka 9 av 10 får jobb
Vi är en av få yrkeshögskolor som är kvalitetsauktoriserade. Vilket är en trygghet för dig som studerar här. Enligt uppgifter från YH-myndigheten har ungefär 9 av 10 ett kvalificerat jobb när de tar examen från en YH-utbildning.

YH-utbildningen Drift- och fastighetstekniker är kostnadsfri
Det kostar inget att gå utbildningen men eventuella utgifter för läroböcker kan förekomma. Utbildning berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).

Alla studerande på våra utbildningar har tillgång till LinkedIn Learning, vilket ger ytterligare möjlighet till flexibel kompetensutveckling genom över 16 000 onlinekurser.

Utbildningen är platsbunden
Utbildningen är på heltid och sker på plats i klassrum. Det går inte att läsa på distans. Vissa delkurser kräver att man är på plats heldagar.

Efter avslutad utbildning kan du till exempel arbeta som
• Drift- och fastighetstekniker
• Drifttekniker, fastighet
• Servicetekniker, fastighet
• Energitekniker, fastighet

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

John Ericsson Institutet

Webbplats

E-post

Telefon