Automationstekniker - inriktning drift och underhåll av digitala produktionssystem

Distans | Västerås

Vill du installera, ställa in och köra igång automatiserade anläggningar och programmera datorstyrda anläggningar ?

Omfattning 400 YH-poäng (ca 2 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

29 augusti 2022

Ansök på lernia.se

Sista ansökningsdatum

31 maj 2022

Fler starter

1 augusti 2023, 1 augusti 2024

Om utbildningen

Om utbildningen
En stark industrisektor har ett stort behov av kompetent personal och utbildade automationstekniker är eftertraktade på arbetsmarknaden! När företagen vill hänga med i teknikutvecklingen blir allt större delar av produktionen automatiserad, och då måste de rekrytera personer med rätt kompetens. Idag råder det brist på yrkesrollen och konkurrensen om jobben är liten.

Utbildningen bygger på vissa förkunskaper inom framförallt teknik. Det är en förutsättning för att kunna tillgodogöra sig utbildningen och att nå målen med slutförd examina. Gymnasieprogram som exempelvis industri-, teknik och/eller elprogrammet ger därför en bra grund för utbildningen. Även du som har gått Naturprogrammet har en lämplig bakgrund.

Under utbildningen kommer du få lära dig allt om att arbeta med automatiserade system – från programmering av industriella styrsystem till drift och underhåll, felsökning och åtgärder till förbättrings- och utvecklingsarbete.

Praktik- och samarbetsorganisationer
Utbildningen genomförs i samverkan med flera stora och mindre företag inom teknik och automation. Nära kontakter med branschorganisationen Teknikföretagen.

Några samarbetspartners är:
Pågen, Carlsson & Möller, Alfdex AB, Bona, Nolato, AR Packaging Systems AB, Saint-Gobain, Quant Service, Northvolt, Nordic Sugar, SSAB, Billerud Karlsborg, Uponor AB, Mibe AB, Benteler, Mälarenergi AB, ABB, Toyota Industries, SECO Tools, Astra Zeneca, GKN Aerospace Sweden, Quick Automation i Västerås AB och Dagab Inköp & logistik

Efter utbildningen
Stort behov av automationstekniker
Bristen på utbildad personal är så omfattande att många företag hämmas i sin utveckling och genom det förlorar tänkbara affärer och uppdrag. Framförallt många småföretag drabbas av att det är svårt att hitta utbildade och kompetenta automationstekniker och andra yrkesgrupper inom industrin.

Det finns en stark efterfrågan och brist på bland annat automations- och underhållstekniker. Lernias utbildning ger dig en fördel på arbetsmarknaden.

Efter avslutad utbildning har du kunskap om hur du installerar, ställer in och kör igång automatiserade anläggningar men även hur du programmerar datorstyrda anläggningar, och håller dessa funktionsdugliga över tid, vid teknikutveckling och när verksamheter förändras.

Du kommer att ha kompetenser för att övervaka och självständigt behandla teoretisk och praktiskt inom områdena:

- Utföra felsökning, felavhjälpning och igångkörning av maskinlinje.
- Utföra förebyggande och avhjälpande underhåll.
- Förstå och tolka dokumentation gällande underhåll.
- Felsöka i sammansatta automatiserade system.
- Hantera program i styrsystem.
- Förstå och tolka system för tillståndsbaserat underhåll.

Det är ett varierande yrke med chans till ansvarstagande och utveckling!

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Lernia Utbildning AB

Webbplats

E-post

Telefon