Bagare och konditor
Bunden | Västerås
Kreativt bagerihantverk med fokus på ekologiska råvaror och moderna tekniker.
Omfattning 230 YH-poäng (ca 1 år)
Examen Yrkeshögskoleexamen
CSN-berättigad Ja
Undervisningsspråk Svenska och engelska
Studietakt 100%
Kvalifikationsnivå (SeQF) 5
Studerandeavgift Nej
Sista ansökningsdatum
Kontakta utbildningsanordnaren
Fler starter
1 augusti 2026, 1 augusti 2027
Om utbildningen
Utbildningen för dig som vill utveckla ditt kreativa bagerihantverk med hållbarhet i fokus
Under utbildningen får du möjlighet att fördjupa dig i det genuina hantverket bakom bageri och konditori. Genom praktiskt arbete utvecklar du din kreativa förmåga och tekniska skicklighet inom ett brett spektrum av bakverk – från klassiska svenska traditioner till moderna trender och innovativa tekniker.
Du får arbeta med allt från laminerade degar som croissanter och wienerbröd, till surdegsbröd, saftiga kaffebröd, eleganta tårtor, konstnärliga bakelser, smakrika desserter och hemgjord glass. Fokus ligger på att förstå råvarornas egenskaper och hur du med precision och känsla kan skapa produkter av högsta kvalitet.
Utbildningen genomsyras av ett ekologiskt och hållbart perspektiv. Du får kunskap om ekologiska jordbrukssystem och hur dessa påverkar råvarornas smak, näringsinnehåll och miljöpåverkan. Du lär dig om olika kulturspannmål och hur dessa kan användas i olika tekniker inom hantverksbageri för att skapa unika och näringsrika produkter.
Genom hela utbildningen tränas du i att göra medvetna val kring råvaror, produktion och konsumtion. Du får insikt i hur bageribranschen kan bidra till en mer hållbar framtid, både ur ett miljömässigt och socialt perspektiv.
Oavsett om du drömmer om att arbeta i ett ekologiskt bageri, starta eget eller utveckla nya produkter med hållbarhet i fokus, ger utbildningen dig en stabil grund att stå på – både praktiskt och teoretiskt.
Utbildningsanordnare
Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.