Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre

Distans | Huskvarna, Katrineholm, Ljungby

Programmet bygger på ett salutogent perspektiv, där vi fokuserar på de faktorer som stärker hälsan hos individen.

Omfattning 200 YH-poäng (ca 2 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 50%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

26 augusti 2024

Gå till utbildningen

Öppen för sen anmälan

Sista ansökningsdatum

17 april 2024

Fler starter

1 augusti 2025, 1 augusti 2026

Om utbildningen

Vill du specialisera dig och utvecklas i din roll som undersköterska? Under utbildningen kommer du att få expertkunskaper om olika kognitiva sjukdomar och dess konsekvenser för individ, familj och samhälle.

VAD ARBETAR DU MED?
Om du vill vara en del av framstegen inom äldreomsorgen och önskar engagera dig i arbete som fokuserar på personcentrering och ett salutogent arbetssätt, är denna utbildning skräddarsydd för dig. Den riktar sig särskilt till undersköterskor som besitter omfattande kunskaper och strävar efter ytterligare kompetens och utveckling. Efter studierna har du en fördjupad omvårdnads- och omsorgskompetens, med syfte att kunna ansvara för fler uppgifter, såsom att leda reflektionsgrupper, handleda andra, främja språkutveckling och aktivt delta i kvalitetsutvecklingsprocesser.

Programmet ger en fördjupad yrkeskompetens för att arbeta med åldersrelaterade sjukdomar som demens, psykiska sjukdomar samt omvårdnad i livets slutskede, och möjligheten att agera som handledare för både personal och anhöriga. Kurser som exempelvis gerontologi och geriatrik, palliativ vård, pedagogiskt ledarskap, kvalitetsarbete, välfärdsteknik samt äldrepsykiatri ingår i programmet.

Efter utbildningen har du kompetenser om vilka stöd och insatser som finns tillgängliga för vårdtagare, baserade på gällande lagstiftning, nationella riktlinjer och kvalitetsregister. Du kommer också ha kunskap om den etiska dimensionen, inklusive skillnader i traditioner, religioner och synen på döden, vilket är en stor del av arbetet i dina möten med såväl vårdtagare som anhöriga. Den ökande kunskaps- och teknikutvecklingen inom området är central för att möta de ökade kraven på personal inom äldreomsorgvården, och detta program rustar dig för att hantera dessa utmaningar.

Med kunskaper som krävs kommer specialistutbildningen ge dig möjlighet att ta ledande roller inom äldreomsorgen. Du kommer efter utbildningen att kunna arbeta med att initiera och leda reflektionsgrupper, där du och ditt team kan analysera och förbättra de vård- och omsorgsinsatser som finns. Dessutom kan du använda ditt pedagogiska ledarskap för att kunna handleda och stödja andra inom teamet, vilket skapar en miljö för kontinuerlig kompetensutveckling. Efter utbildningen kommer du även kunna arbeta inom specialistvården på sjukhus där kompetensen behövs på geriatriska vårdavdelningar och akutvårdsavdelningar.

ATT STUDERA PÅ DISTANS
Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för b.la. lektioner, tentor. Programmet är en halvtidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 20 timmar/vecka på studier. Det ger dig möjlighet att till viss del arbeta samtidigt som du studerar. Utbildningen innehåller även fysiska träffar i Jönköping, Katrineholm eller Ljungby. Träffarna kan bl.a. innehålla tentamen och föreläsningar.

LIA - LÄRANDE I ARBETE
En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen och ger dig en viktig förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam.

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

TUC Sweden AB - Yrkeshögskola

Webbplats

Telefon