Fiber- och nätverkstekniker

Bunden | Malmö

Vill du bidra till Sveriges digitala framväxt? Utforska vår yh-utbildning som fiber- och nätverkstekniker. Tekniska utmaningar och datahallar väntar!

Omfattning 230 YH-poäng (ca 1 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

12 augusti 2024

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

15 maj 2024

Fler starter

1 augusti 2025, 1 augusti 2026

Om utbildningen

För dig med intresse för teknik och affärer: Fibernätet är en grundbult för Sveriges tekniska infrastruktur – och håller på att bli ännu viktigare nu när 5G-nätet ska byggas ut. Både näringsliv och privatpersoner är beroende av snabb och problemfri uppkoppling. Utvecklingen inom smart teknik, uppkopplade prylar i hemmet och artificiell intelligens ställer ökade krav på bredbandet.

Fibernätet i Sverige är i grunden välutbyggt, men det fattas kvalificerad personal som kan arbeta med det. Dessutom går mer utveckling mot service och underhåll som är mer tekniskt avancerat. Det i sig kräver personal med bredare kompetens inom fiberoptik. För det mesta arbetar nätverksteknikern utomhus och med varierande arbetsuppgifter. De kanske mest vanligt förekommande är installation, service och underhåll av fiberoptik

Specialiserade kunskaper om installation och service: I utbildningen får du specialkunskaper i fiber- och nätverksteknik och installation och service av fiberoptik. Vi går även igenom om kopparnät, nätverksteknik för datahallar och om aktiva delar i ett nätverk (switchar och access-punkter), IoT och 5G.

Utbildningen löper under ett års tid på heltid och distans från Piteå eller på plats som en bunden utbildning i våra lokaler i Malmö. Studierna består av
självstudiematerial, föreläsningar, grupparbeten, olika examinationsmoment och individuell handledning.

Lärande i arbete – praktisera på ett fiber- eller nätverksföretag: Under utbildningens LIA-perioder (praktik) får du testa på yrket som fiber- och nätverkstekniker ute på ett företag. Du lär dig hur arbetet som fiber- eller nätverkstekniker är strukturerat och får viktiga kontakter.

Du får själv välja om vill göra din LIA på ett företag som håller på med fiberteknik eller ett företag som driver datacenter och jobbar mer mot nätverksteknik. I utbildningen samarbetar vi med flera stora företag inom fiber och nätverk, tack vare det kan vi erbjuda LIA både i datahallar och i klassiska fiberinstallationsföretag.

Efter utbildningen – det finns ett stort behov av personal: Det finns flera karriärvägar efter utbildningens slut. Eftersom det råder personalbrist kommer du ha lätt att hitta jobb! Det kan till exempel handla om att arbeta med klassisk fiberinstallation mot slutkund, eller kabelförläggning i marken. Men du kan även välja att bli nätverkstekniker med kommunikationsutrustning i stora datahallar.

Exempel på olika titlar du kan ha efter din examen:
- Fibertekniker
- Nätverkstekniker
- Optotekniker
- Teletekniker

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

Lernia Utbildning AB

Webbplats

E-post

Telefon