Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre

Distans | Linköping

Du får specialiserade kunskaper inom geriatrisk omvårdnad, äldrepsykiatri, palliativ vård, välfärdsteknik samt rollen som handledare.

Omfattning 200 YH-poäng (ca 2 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 50%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

1 augusti 2024

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

Kontakta utbildningsanordnaren

Fler starter

1 augusti 2025, 1 augusti 2026

Om utbildningen

Den åldrande befolkningen presenterar nya utmaningar för äldrevården. Med en ökande medelålder förändras behoven hos äldre människor när det gäller stöd och hjälp. En växande grupp äldre, som lider av flera medicinska tillstånd eller sjukdomar, kräver individanpassad vård av multiprofessionella team, med en ökande trend att vården sker i hemmet. Detta innebär att personalen ställs inför högre krav, vilket resulterar i en betydande efterfrågan på undersköterskor med specialkompetens. Som svar på detta etablerar allt fler kommuner särskilda tjänster för specialiserade undersköterskor.

Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre är ett yrkeshögskoleprogram som riktar sig till dem med minst 1 års erfarenhet som undersköterska. För dem som redan arbetar inom äldreomsorgen erbjuder detta program en möjlighet till vidareutbildning. Flexibiliteten i programmet gör det möjligt för dig att kombinera dina studier med ditt nuvarande arbete.

Studieform
Utbildningen bedrivs på halvfart och på distans (schemalagd nätbaserad undervisning 1-2 gånger/vecka) med inplanerade närträffar. Mellan närträffarna kommer du varje vecka ha onlinelektioner samt arbeta självständigt med dina studier via lärplattformen. Utbildningen ger den studerande tillfälle att omsätta kunskaper i nya sammanhang, att koppla samman teori och praktik samt att reflektera i grupp. Detta ger den studerande en möjlighet till fördjupning och förståelse för hur teorier och forskning kan omsättas till yrkespraxis. Eftersom utbildningen går på halvfart går det bra att kombinera arbete med studier.

Utbildningens mål
Målet är att du ska få fördjupade kunskaper om åldrandet och åldrandets livsvillkor. Du får också specialiserade kunskaper inom geriatrisk omvårdnad, äldrepsykiatri, palliativ vård, välfärdsteknik samt rollen som handledare.

LIA ger dig praktiska erfarenheter
En del av lärandet sker i samband med utbildningens LIA-kurs (lärande i arbete). Syftet med kursen är att du ska få kunskap, färdigheter och kompetenser för att fungera som medarbetare med särskilt ansvarsområde för omvårdnad av multisjuka äldre. LIA ger dig även god möjlighet att bygga nätverk och skaffa viktiga kontakter i branschen redan under studietiden.

Yrkeserfarenhet
För att ansöka till denna utbildning har du minst 1 års yrkeserfarenhet med omfattning minst halvtid som undersköterska med inriktning äldrevård.

Om du saknar betyg och intyg som gör dig behörig men har motsvarande kunskaper kan du ansöka via reell kompetens. Då tar vi hänsyn till andra utbildningar och yrkeserfarenhet.

Ansökan görs via vårt antagningsystem yh-antagning.se
Har du frågor gällande ansökan och antagning, kontakta oss på yhansokan@kui.se eller ring 019-10 00 80

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

KompetensUtvecklingsInstitutet Sverige AB

Webbplats

Telefon