Miljö- och hållbarhetssamordnare, bygg och fastighet

Distans | Stockholm

Du får kunskaper och kompetens inom områdena miljö och hållbarhet med inriktning mot bygg- och fastighetsbranschen. Behovet av yrkesrollen är stort

Omfattning 400 YH-poäng (ca 2 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

1 augusti 2024

Gå till utbildningen

Öppen för sen anmälan

Sista ansökningsdatum

Kontakta utbildningsanordnaren

Fler starter

1 augusti 2025, 1 augusti 2026

Om utbildningen

Du får kunskaper och praktisk kompetens inom områdena miljö och hållbarhet med inriktning mot bygg- och fastighetsbranschen. Behovet av yrkesrollen är enormt stort.

Vad gör en miljö- och hållbarhetssamordnare ?
Du planerar, driver och övervakar miljöfrågor vid byggprojekt samt vid befintliga fastigheter. Du säkerställer att alla projektets krav uppfylls. Genom materielinventering granskar du projektens miljöpåverkan och föreslår åtgärder som återbruk och återanvändning av byggnadsmaterial. Du tittar även på markförhållanden och gör byggvarubedömningar.

Vad innehåller utbildningen?
Du får bland annat kompetens inom materialkunskap, inre miljö, installations- och energiteknik samt hållbart byggande. Kursinnehållet inkluderar även ämnen som kommunikation, juridik, ledarskap och hållbar utveckling. Utbildningen ger dig den kompetens som krävs för att leda och samordna miljö- och hållbarhetsarbete inom bygg- och fastighetsbranschen.

Efterfrågad yrkesroll
Det är brist på kompetens inom hela byggbranschen, särskilt efterfrågas personer med kunskaper både inom bygg och hållbarhet. Enligt Ramirentrapporten 2022 rankas hållbarhetsspecialister som den näst mest efterfrågade kompetensen, strax efter bygg- och arbetsledare. En rapport från Fastun om kompetensbehovet 2023-2028 visar att företagen i branschen främst behöver utveckla kompetenser inom energieffektivisering samt miljö och hållbarhet.

Exempel på yrkesroller efter examen
Miljö- och hållbarhetskonsult
Miljö- och hållbarhetsrådgivare
Miljö- och hållbarhetssamordnare
Miljö- och hållbarhetsspecialist

Praktikperioder
Du gör praktik på någon av de ledande företagen i branschen. Det ger dig möjlighet att utveckla din kompetens och skapa ett stort nätverk.

Cirka 9 av 10 får jobb
Vi är en av få yrkeshögskolor som är kvalitetsauktoriserade. Vilket är en trygghet för dig som studerar här. Enligt uppgifter från YH-myndigheten har ungefär 9 av 10 ett kvalificerat jobb när de tar examen från en YH-utbildning.

Nära samarbete med branschen
John Ericsson Institutet har ett tätt samarbete med några av branschens främsta föreläsare och lärare. Det sitter även flera välkända företag med i utbildningens ledningsgrupp.

YH-utbildningen är kostnadsfri
Det kostar inget att gå utbildningen men eventuella utgifter för läroböcker kan förekomma. Utbildning berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).

Utbildningen sker på distans
Utbildningen sker på distans med fyra fysiska träffar.

Alla studerande på våra utbildningar har tillgång till LinkedIn Learning, vilket ger ytterligare möjlighet till flexibel kompetensutveckling genom över 16 000 onlinekurser.

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

John Ericsson Institutet

Webbplats

Telefon