Specialistundersköterska - Palliativ vård
Distans | Huskvarna
Vidareutbildningen för undersköterskor inom palliativ vård ger dig fördjupade kunskaper och specialistkompetens för vård i livets slutskede.
Omfattning 210 YH-poäng (ca 2 år)
Examen Yrkeshögskoleexamen
CSN-berättigad Ja
Undervisningsspråk Svenska och engelska
Studietakt 50%
Kvalifikationsnivå (SeQF) 5
Studerandeavgift Nej
Sista ansökningsdatum
14 oktober 2025
Fler starter
1 januari 2027
Om utbildningen
HUR SER DEN NYA YRKESROLLEN UT?
Som undersköterska med specialistkompetens inom palliativ vård arbetar du med personer och deras närstående i livets slutskede. Efter utbildningen kan du ge omsorg och vård i livets slutskede utifrån patienten och dess närståendes behov och önskemål. Du kommunicerar och bemöter utifrån ett etiskt och professionellt förhållningssätt. Du lär dig om det svåra samtalet och etiska dilemman utifrån existentiella perspektiv, både med hänsyn till patient och anhöriga. När du är klar har du färdigheter i olika kulturer, dess skillnader och hur de kan påverka vården. Samtidigt anpassar du miljö och omvårdnad kring den döende utifrån estetiska, religiösa och kulturella behov. Du lär dig identifiera döendets olika stadier, döendets sista dagar och har kunskap om omhändertagandet efter döden, och även kunna ge efterlevandestöd till anhöriga.
Efter examen har du specialistkompetens inom palliativ vård. Vården finns i patientens egna hem, inom speciellt boende, hospicevård och sluten somatisk vård samt sjukhusens avdelningar för palliativ vård. Du får även arbeta med handledning av patientens närstående.
LIA – LÄRANDE I ARBETE
En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen och ger dig en viktig förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam.
ATT STUDERA PÅ DISTANS
Att läsa på distans kräver god planering och engagemang. Deltidsstudier motsvarar cirka 20 timmar/vecka och du förväntas delta i undervisning, grupparbeten och självstudier på dagtid, likt platsbunden utbildning. Undervisningen sker främst digitalt och omfattar lärarledd ndervisning, liveföreläsningar, gruppdiskussioner och flippat klassrum. Du arbetar i basgrupper via Teams. Utbildningen är webbaserad och innehåller även fysiska träffar i Jönköping som är viktiga för att klara kurserna.
Utbildningsanordnare
Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.