Specialistundersköterska Operation, anestesi och intensivvård

Distans | Växjö

Vidareutbildning undersköterska som ger beredskap att medverka i dagens och framtidens operations-, anestesi- och intensivvård.

Omfattning 200 YH-poäng (ca 1 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

19 augusti 2024

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

15 april 2024

Fler starter

1 augusti 2025

Om utbildningen

Är du intresserad av ny kunskap, ny karriär? Eller vill du utvecklas i din nuvarande yrkesroll? Att arbeta som undersköterska på operation eller på intensivvårdsavdelning innebär att du dagligen handskas med avancerad teknik och svårt sjuka patienter.
Är du intresserad, men osäker på vad arbetet innebär? Kontakta utbildningsledare för eventuell hospitering inom operation eller intensivvård.

Du utvecklar spetskompetens när det gäller att arbeta med medicinteknisk utrustning, förberedelse och iordningställande av operationssal, basal och specifik vårdhygien, vikten av kommunikation och bemötande samt patientens integritet och självbestämmande. Din specialisering som undersköterska innebär kunskaper om krishantering, akut omhändertagande, teamarbete, specifik omvårdnad samt vård vid livets slut.

Innehållet i utbildningen är framtaget av arbetslivet för att hålla en hög kunskapsnivå som matchar de krav som ställs från arbetslivet och du kommer vara väl rustad att möta dem!
Efter avslutad utbildning kan du arbeta på avdelningar som riktar sig mot operation, anestesi eller intensivvård.

Att studera på distans
Utbildningen pågår 1 år och har en studietakt på 100%, vilket motsvarar en heltidstjänst. Att studera på delvis distans innebär stor frihet och stort eget ansvar. Det innebär att du kan studera var och när du vill förutsatt att du kan medverka vid de obligatoriska moment som finns. Det krävs självdisciplin och att du håller dig uppdaterad på skolans lärplattform. Du behöver planera din tid för studier så du hittar en bra struktur som fungerar för dig och din livssituation.

LIA (lärande i arbete)
En del av utbildningen består av LIA. Under LIA omsätter du dina teoretiska kunskaper från utbildningen ute på klinik och tränar på din nya yrkesroll. LIA-plats söks av skolan. Skolan försöker i möjligaste mån ordna LIA-plats på hemort, vilket vi dock inte kan garantera. Om LIA inte kan erbjudas på hemort erbjuder vi LIA inom region Kronobergs två sjukhus.


Utbildningen innehåller följande kurser:

Introduktion, lagstiftning, patientsäkerhet, kvalitetesarbete och yrkesansvar
Vårdhygien, sterilitet och vårdrelaterade infektioner
Anatomi, fysiologi och patofysiologi
Medicinsk teknik
Omvårdnad inom operation och anestesi
Omvårdnad inom intensivvård
Lärande i arbete inom operation och anestesi
Lärande i arbete inom intensivvård
Kommunikation och etik
Examensarbete

Studierna bedrivs DELVIS på distans med platsbundna träffar i Växjö och vid något tillfälle i Ljungby. Träffar pågår ca 3 dagar. Dessa varvas med handledda självstudier och praktik (LIA). Utbildningen innehåller LIA, 7 veckor inom intensivvård samt 7 veckor inom operation/anestesi.

Som studerande har du tillgång till en utbildningsplattform där information om utbildningen finns (studiehandledning, schema, uppgifter, forum för reflektioner, loggbok, handledning och examinationer). Plattformen når du hemifrån via webben.

Studiestöd
Du som går utbildningen kan söka bidrag från CSN.

Kostnader
Du står själv för kostnader för resor och logi i samband med centrala träffarna. Skolan har inget boende för uthyrning. Litteraturkostnader tillkommer.

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

Region Kronoberg, YH Region Kronoberg