Specialistutbildad undersköterska inom psykisk ohälsa
Distans | Stockholm
Vill du specialisera dig inom psykisk ohälsa?
Omfattning 200 YH-poäng (ca 2 år)
Examen Yrkeshögskoleexamen
CSN-berättigad Ja
Undervisningsspråk Svenska
Studietakt 50%
Kvalifikationsnivå (SeQF) 5
Studerandeavgift Nej
Sista ansökningsdatum
4 maj 2025
Fler starter
1 januari 2026
Om utbildningen
Undersköterska! Vill du specialisera dig inom psykisk ohälsa?
I utbildningen får du lära dig om olika psykiatriska diagnoser och evidensbaserad behandling, omvårdnad, rehabiliteringsmetoder samt suicidprevention. Du kommer lära dig att återhämtning från svåra psykiska problem är möjlig och hur du som personal kan skapa de bästa förutsättningarna för det.
Utbildningen förutsätter tid och engagemang, bl a fördjupar du dig i olika texter, tittar på filmer, håller egna föredrag, diskuterar och lyssnar på föreläsningar av personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa. De studerande på Consensum yrkeshögskola är undersköterskor från hela landet med olika arbetslivserfarenhet. Det de har gemensamt är ett stort intresse och engagemang för personer med psykisk ohälsa och en vilja att bidra till bättre vård och stöd.
Våra studerande brukar vara mycket uppskattade på sina LIA-platser (LIA = lärande i arbete) och uppfyller ofta sina personliga mål med att gå denna utbildning. Beroende på tidigare arbetslivserfarenhet, arbetsgivare och verksamhet kan yrkesroller som utbildningen leder till se olika ut. Exempel på yrkesroller kan vara specialistutbildad undersköterska, boendestödjare, skötare, stödpedagog inom personkrets 3 LSS och behandlingssamordnare. Många personer med psykisk ohälsa har idag en komplex problematik vilket gör att arbetsgivare gärna ser att befintlig personal ökar sin kompetens inom området vilket innebär att många som redan arbetar i dessa yrkesroller går utbildningen för att specialisera sig och fördjupa sina kunskaper ytterligare.
Många studerande förmedlar efter avslutad utbildning att de utöver ökad kunskap och kompetens också utvecklats som personer. Vår förhoppning är att du också hittar din passion, det som du verkligen har talang för inom vård och stöd till personer med psykisk ohälsa.
Upplägg och Studietakt
Utbildningen är 200 YH - poäng och går på halvfart vilket innebär att den pågår i 80 veckor (ca 2 år). Utbildningen har distansupplägg med digitala träffar en dag per månad och däremellan självständiga studier via en lärplattform. Eftersom utbildningen ges på distans och är webbaserad krävs datorvana. Utbildningen kräver tillgång till en dator (med inbyggd eller separat webbkamera) och headset eller hörlurar med mikrofon samt bra bredbandsuppkoppling.
Examensbevis
Efter fullgjord utbildning får du en Yrkeshögskoleexamen.
Utbildningsanordnare
Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.