Avancerad GIS-användare

Distans | Gävle

Bli det du läser. Gå en YH-utbildning till avancerad GIS-användare på Folkuniversitetet i Gävleborg. Arbetslivet behöver dig!

Omfattning 215 YH-poäng (ca 1 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

18 augusti 2025

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

30 april 2025

Om utbildningen

1.Beskrivning av utbildning:
Geografiska Informationssystem - GIS - är ett datorbaserat system för att lagra, analysera och presentera lägesbunden information, ofta med hjälp av digitala eller webbaserade kartor. GIS blir hela tiden lättare att använda och tar därmed en större plats i vår vardag; Inte minst genom webbaserad och mobilt GIS.

Arbetsmarknaden är idag mycket god för GIS-användare och den ser inte ut att bli mättad på länge. I takt med att GIS används i arbetslivet mer och mer, både inom offentlig sektor och många branscher inom det privata näringslivet, har det vuxit fram ett stort behov av personal med specialkunskaper inom GIS.

Är Du självgående? Är Du motiverad till att få ett bra jobb? Har Du god datorvana? Då är den här utbildningen för Dig!

2.Beskrivning av behörighet
a. Behörighet
i. Grundläggande behörighet: https://www.yrkeshogskolan.se/antagning-och-studier/ansokan-och-behorighet/
ii. Särskilda förkunskaper
Förutom Grundläggande behörighet behöver du uppvisa kunskaper motsvarande betyg E/G/3 för Särskild behörighet i följande kurser:
- Svenska 2
- Engelska 6

Reell kompetens
Om du saknar grundläggande behörighet eller särskilda förkunskaper kan du åberopa reell kompetens i din ansökan. Reell kompetens är den samlade, faktiska, kompetens som du har oberoende av hur, när eller var den har utvecklats. Din reella kompetens kan ha inhämtats på flera olika sätt, till exempel via arbetsliv, föreningsliv, längre utlandsvistelser, genomgången personalutbildning eller annan kursverksamhet m.m.

3.Urvalsprov
Finns det fler behöriga sökanden än vi har platser använder vi oss av vissa urvalsprov för att på ett rättssäkert sätt rangordna de sökanden. Dessa prov är framtagna för att för att bedöma din förmåga att klara av utbildningen och den specifika yrkesrollen. Urvalsprocesser i GIS består av proven i svenska, engelska, matematik och logik. Proven kommer att genomföras under vecka 5–9 maj 2025.

i.Språkprov
Proven i svenska och engelska är särskilt framtagna för att bedöma din kommunikationsförmåga och din förmåga att använda språket i den specifika yrkesrollen du ansöker till. Fokus ligger på:
•     Språkförståelse – din förmåga att förstå talat och skrivet språk.
•     Kommunikationsförmåga – din förmåga att uttrycka dig tydligt och effektivt i yrkesspecifika situationer.
Genom dessa prov får du inte bara möjlighet att visa din kompetens utan även en inblick i vardagliga arbetssituationer inom yrkesområdet.
ii. Matematik och logik
Kunskapsproven i matematik och logik är utformat för att bedöma din matematiska- och din problemlösningsförmåga i relation till den specifika utbildning du söker. Fokus ligger på att säkerställa att du har de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att klara av utbildningens och arbetsmarknadens krav.
Provet kan inkludera följande områden:
•     Grundläggande matematiska färdigheter – såsom aritmetik, algebra, procentberäkningar och geometri.
•     Problemlösning – förmåga att analysera och lösa praktiska matematiska problem, ofta relaterade till yrkesområdet.
•     Logiskt tänkande – att kunna resonera och dra slutsatser.
•     Tillämpningar i yrkesspecifika sammanhang – frågor som speglar den matematiska användningen inom det yrkesområde utbildningen förbereder för.

4.Ansökningar öppnar den 7 januari 2025. Sista dagen för kompletteringar och ansökningar 30 april 2025. Man gör ansökan via yh-antagning.se

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

Folkuniversitetet - Stiftelsen Kursverksamheten vid Uppsala universitetet