Arbetsledare inom måltidsservice
Distans | Bromma
Ett spännande yrke där du använder dina kulinariska, sociala och ekonomiska kunskaper.
Omfattning 200 YH-poäng (ca 2 år)
Examen Yrkeshögskoleexamen
CSN-berättigad Ja
Undervisningsspråk Svenska och engelska
Studietakt 50%
Kvalifikationsnivå (SeQF) 5
Studerandeavgift Nej
Sista ansökningsdatum
16 april 2025
Fler starter
1 augusti 2026
Om utbildningen
Utbildningen riktar sig till bland annat dig som redan idag arbetar inom måltidsservice och vill ta ett karriärkliv. Eller så jobbar du i en arbetsledande roll och vill bygga på med teoretiska kunskaper. Upplägget med 50% utbildningstakt under två år på distans, där du själv väljer när du vill studera, passar perfekt för dig som vill arbeta och utbilda dig samtidigt.
VAD ARBETAR DU MED?
Varje dag serveras ca 3 miljoner måltider i grundskola, förskola, äldreomsorg och på sjukhus. Här är det viktigt att maten är näringsriktig och anpassad efter individens behov. Programmet ger dig rätt kompetens inom alla delar av detta mångsidiga yrke. Du får förmågan att självständigt leda en personalgrupp, samt hantera samtal och ge konstruktiv feedback för att gruppen ska utvecklas positivt.
Du lär dig att göra arbetsschema och bemanna organisationen effektivt, och att bemöta personal och gäster från olika kulturer på ett bra sätt blir naturligt för dig. Ekonomi är en viktig del i yrkesrollen och du lär dig budget, grundläggande bokföring och kalkylering. Detta är också en utbildning för dig med ett stort kulinariskt intresse. Du blir duktig i matsedelsplanering och näringsvärdesberäkning, och får fördjupade kunskaper om matallergier och sjukdomar där specialkost krävs.
Efter avklarad utbildning kan du arbeta i en arbetsledande roll eller som arbetsledare inom måltidsservice. För att skapa en positiv matkultur, en helhetsupplevelse av måltiden som bidrar till goda matvanor, är behovet av motiverad och kompetent personal stort. Därför är du efter examen mycket eftertraktad på arbetsmarknaden.
LIA – LÄRANDE I ARBETE
En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen och ger dig en viktig förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam.
ATT STUDERA PÅ DISTANS
Att läsa på distans kräver god planering och engagemang. Deltidsstudier motsvarar cirka 20 timmar/vecka och du förväntas delta i undervisning, grupparbeten och självstudier på dagtid, likt platsbunden utbildning. Undervisningen sker främst digitalt och omfattar lärarledd ndervisning, liveföreläsningar, gruppdiskussioner och flippat klassrum. Du arbetar i basgrupper via Teams. Utbildningen är webbaserad och innehåller även fysiska träffar i Stockholm som är viktiga för att klara kurserna.
SAMARBETSPARTNERS
Utbildningen har initierats av och formats tillsammans med representanter från arbetslivet. Därmed ger utbildningen dig den kompetens som arbetslivet efterfrågar när de ska anställa, vilket gör dig mycket efterfrågad på arbetsmarknaden. Bland arbetslivet som står bakom utbildningen finns bl a kommunerna Huddinge, Avesta, Bollnäs, Fagersta, Karlstad, Knivsta, Köping, Luleå, Nynäshamn, Ockelbo, Sala, Skellefteå, Sundsvall, Tierp, Västerås, Österåker samt Landstinget Sörmland.
Utbildningsanordnare
Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.