Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre

Distans | Alingsås, Göteborg

Vill du bidra till att höja kvaliteten i det dagliga arbetet inom vård och omsorg om äldre?

Omfattning 200 YH-poäng (ca 2 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 50%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

26 augusti 2024

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

25 juni 2024

Om utbildningen

Arbetar du som undersköterska och vill specialisera dig inom äldrevård? Utbildningen vänder sig både till dig som redan arbetar inom äldreomsorgen och till dig som vill byta inriktning. Utbildningen går på distans och deltid så det finns möjlighet att kombinera studier med arbete.

Att arbeta som specialistundersköterska
Som specialistundersköterska har du fördjupade kunskaper inom ditt område och kan bidra till att höja kunskapsnivån och kvaliteten på din arbetsplats. Du handleder och stöttar vård- och omsorgstagare, personal och anhöriga. Du kan även fungera som bärare av förhållningssätt och bemötande i din verksamhet.

Den spetskompetens du får innebär att du kan utveckla din nuvarande yrkesroll eller ta dig an en ny roll som exempelvis projektledare, samordnare eller handledare för att höja kvaliteten i ditt team. Utbildningen ger dig också möjlighet att arbeta med så kallade specialistuppdrag/expertuppdrag.

Om utbildningen
Under utbildningen får du bland annat lära dig utveckla din förmåga att ge personcentrerad vård och omsorg om äldre, få fördjupade kunskaper inom områdena gerontologi, geriatrik, demens och rehabilitering,
lära dig pedagogiska metoder för att kunna utbilda och handleda vård- och omsorgstagare, anhöriga och personal lära dig hur du kan arbeta i och samverka med tvärprofessionella team.

Kurser
Examensarbete, 20 poäng
Gerontologi och geriatrik, 50 poäng
LIA, 20 poäng
Palliativ vård av äldre i livets slutskede, 15 poäng
Pedagogiskt ledarskap, kvalitetsarbete och verksamhetsutveckling, 25 poäng
Välfärdsteknik och hjälpmedel, 15 poäng
Äldrepsykiatri, 55 poäng

LIA (praktik)
En del av utbildningen består av LIA (lärande i arbete), vilket är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Under LIA:n får du omsätta dina kunskaper från utbildningen i en verklig miljö och träna på din nya yrkesroll. LIA går på heltid, till skillnad från övriga kurser som går på 50 procent.

Studieupplägg
Utbildningen är tvåårig och studietakten är 50 procent, med undantag för LIA (praktik) som du gör på heltid. Utbildningen bedrivs på distans med sammanlagt 8 fysiska träffar där varje träff varar cirka 2 dagar i följd. Övrig undervisning sker webbaserat via vår lärplattform på en fast studiedag. Utbildningen är delvis flexibel vilket innebär stor frihet, men också stort eget ansvar.

Du ska ha tillgång till en dator (ej surfplatta) med kamera, mikrofon och internet. Du förväntas ha datorkunskaper och vara en aktiv deltagare på lärplattformen och i webbundervisning varje vecka. Undervisningsformerna är varierande och består exempelvis av inspelade föreläsningar, grupparbete, diskussioner, workshops, gästföreläsningar och handledning.

Utbildningen anordnas i samarbete med Campus Alingsås. Det innebär att du som bor i närheten av Alingsås har möjlighet att nyttja deras lokaler för att följa med i distansundervisningen. Du kan också studera i grupp med andra som bor i samma område. Läs mer om Campus Alingsås.

Examen
Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen.

Samarbete med arbetslivet
Vi har ett tätt samarbete med flera företag och organisationer inom branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, tar emot studerande på LIA och håller i kurser. Utbildningen genomförs i samarbete med följande aktörer:

Tre Stiftelser – Stadsdelsförvaltningarna i Göteborgs Stad – Sahlgrenska universitetssjukhuset – Härryda kommun – Kommunalarbetarförbund

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

Göteborgs Stad, Yrgo