UAS-pilot inom kategorin SPECIFIK

Distans | Ljungbyhed

Bli det du läser. Gå en YH-utbildning till UAS-pilot SPECIFIK på Folkuniversitetet. Arbetslivet behöver dig!

Omfattning 150 YH-poäng (ca 1 år)

Examen Ingen examen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 75%

Kvalifikationsnivå (SeQF) Inte nivåplacerad

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

1 augusti 2023

Ansök på folkuniversitetet.se

Sista ansökningsdatum

Kontakta utbildningsanordnaren

Om utbildningen

Att flyga drönare bortom synhåll i enlighet med det nya EU-regelverket öppnar marknaden för tjänster som inte tidigare var möjliga. De nya reglerna är strikta och kräver omfattande utbildning och operatörer med SPECIFIK-tillstånd. Tillstånden kräver i sin tur hög kompetens hos utbildningsanordnare samt operatörer från en auktoriserad drönarskola.

I denna utbildning samarbetar Folkuniversitetet med Trafikflyghögskolan vid Lunds universitet, som är den första auktoriserade drönarskolan i landet.

Den snabba ökningen av UAS-tjänster är början på en transformation av hur olika tjänster i samhället möjliggörs genom kommersiell användning av UAS. Ökningen sker inom ett brett spektrum av branscher, där de största områdena är inspektion, jordbruk, skog, media, bevakning, mätning, blåljus och utbildning.

Efter avslutad utbildning kommer du att kunna ta befälhavaransvar i komplex miljö. Du kommer kunna använda dina kunskaper för att planera och genomföra en riskmedveten och effektiv flygning samt operera enligt lagkrav inom kategorin SPECIFIK. Du kommer kunna planera UAS-uppdrag utifrån kundnytta och lönsamhet, tillämpa hållbara affärsstrategier samt handha försäkrings- och ansvarsfrågor och bildmaterial.

UAS-pilot inom kategorin SPECIFIK sker på deldistans. Utbildningen bedrivs i huvudsak digitalt genom schemalagda föreläsningar, möten och grupparbeten. Under utbildningen medverkar du vid 6 obligatoriska fysiska träffar på Campus Ljungbyhed. Utbildningen pågår under 40 veckor. Det varierar från vecka till vecka hur mycket schemalagd undervisningstid det är och du kan räkna med cirka 2 dagar/12 timmar per vecka i genomsnitt. Under de tillfällen när det är träffar på plats kan det vara undervisning hela veckan. Därutöver jobbar du med projektarbeten i grupp eller individuellt. Utbildningen motsvarar en studietakt på 75%.

Utbildningen är indelad i 8 kurser inklusive en LIA-period och ett projektarbete – alla dessa kurser innehåller obligatoriska delar. För att klara studierna bör man räkna med att vara närvarande under undervisningsdagarna. En hel del av utbildningen är praktisk och vissa moment måste dessutom göras på specifika platser.

En yrkeshögskoleutbildning innehåller alltid LIA (lärande i arbete) på en arbetsplats. Under LIA använder du dina teoretiska kunskaper och färdigheter från utbildningen och kan utföra olika arbetsuppgifter med hjälp av en handledare på LIA-platsen.

Under din LIA tar du del av branschens kunskaper och du har möjlighet att skapa viktiga kontakter och att utöka ditt nätverk. Om du redan kommer från en verksamhet kan du förlägga LIA på den arbetsplatsen. LIA-arbetet kan då bli ett tillfälle att arbeta med operativa rutiner, eller med tillståndsansökningar hos Transportstyrelsen för att organisationen ska kunna verka som ansvarig operatör inom Specifik.

Företag med anknytning till drönaroperatörsbranschen är med i utbildningens ledningsgrupp. Antingen för att de är företag som specifikt arbetar med drönaroperationer eller för att de arbetar med analys och utveckling av data som genereras av drönare.

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

Folkuniversitetet - Kursverksamheten vid Lunds Universitet