Kommersiell Fotograf

Bunden | Stockholm

På Fotoskolan STHLMs yrkeshögskoleutbildning Kommersiell Fotograf är bilden i fokus och vi har ett nära samarbete med den fotografiska branschen.

Omfattning 500 YH-poäng (ca 2,5 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

26 augusti 2024

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

12 maj 2024

Om utbildningen

Yrkeshögskoleutbildningen Kommersiell Fotograf är en del av Fotoskolan STHLM. Vi är Sveriges största yrkesutbildare inom de fotografiska yrkesrollerna och har varit aktiva sedan 1962.

Att jobba som kommersiell fotograf innefattar idag allt från modefotografi, reklamfotografi, lifestylefotografi, inredningsfotografi, produktfotografi och motsvarande delar inom rörlig bild. Kort och gott det mesta inom det kommersiella fotografiska fältet av bildproduktion. Detta gör att den fotografiska branschen ställer höga krav på kunskap och erfarenhet och allt fler yrkesroller förväntas vara specialister inom de områden de ansvarar.

Om utbildningen
För att vara verksam fotograf idag behöver du ha rätt kunskaper om det arbetsliv du möter. Dessa kunskaper är svåra att få utan att utbilda sig. Om du bestämt dig för att du vill jobba som fotograf och arbeta med personer som delar ditt driv är detta utbildningen för dig. Som studerande på utbildningen Kommersiell fotograf får du en bred introduktion till allt vad yrket innebär och vi varvar teoretiska och praktiska moment. Ena dagen står du och fotograferar mat, nästa dag blir du introducerad till ett digitalt fotoprogram, du gör utlandspraktik, lyssnar på en föreläsning, eller fotograferar för en kund. Du studerar fotohistoria, lär dig klippa och colorera film, visar din fotoportfolio för en yrkesverksam person från branschen och mycket mer. Ingången till fotografyrket kräver också bra kontakter i branschen, vilket vi på Fotoskolan STHLM kan ge dig.

På utbildningen Kommersiell fotograf får du:
-En kommersiellt inriktad utbildning
-Yrkesverksamma lärare inom en rad olika fält
-En stor blandning av uppgifter
-En stark branschkoppling
-Utföra kunduppdrag utomlands
-6 månaders praktik hos valbar kommersiell bildproducent i eller utanför Sverige.

Teori och praktik varvas och genom samarbeten med kommersiella aktörer utförs olika typer av kunduppdrag individuellt eller tillsammans med klassen. Utbildningen är på plats på skolan 40 h/vecka. Under dina 2,5 år på utbildningen Kommersiell fotograf har du också individuella handledningssamtal med din huvudlärare vilka fokuserar på coachning och vägledning in i branschen.

För att ligga så nära yrkeslivet som möjligt har yrkeshögskoleutbildningen Kommersiell Fotograf en verklighetsbaserad utbildningsform. Vi arbetar utifrån uppdragsliknande uppgifter med samma typ av utrustning som yrkesverksamma fotografer inom still- och rörlig bild använder sig av. På Fotoskolan STHLM får du dessutom ett brett kontaktnät vilket är oersättligt när det gäller att hitta ett arbete efter utbildningen.

Praktik (LIA − Lärande i arbete)
Praktik eller Lärande i arbete är en viktig del av utbildningen. Det är ett optimalt sätt att lära sig av de allra bästa och ha en handledare som tar dig rakt in i arbetslivet med möjlighet för dig att knyta kontakter. LIA:n på Fotoskolan STHLM pågår under totalt 7 månader. Genom att Fotoskolan STHLM är en ackrediterad partner till EU:s mobilitetsprogram Erasmus+ så finns möjlighet till ekonomiskt stöd för internationell praktik under och efter utbildningen.

Efter 2,5 år kan du bli:
Yrkesfotograf inom stillbild och rörlig bild
Kvalificerad fotoassistent
Bildansvarig

Utbildningstiden är 100 veckor/5 terminer/2,5 år. Utbildningen är på heltid, 5 dagar i veckan 8 timmar per dag. Den är avgiftsfri och berättigar till studiemedel genom Centrala studiemedelsnämnden (CSN).

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

Folkuniversitetet - Kursverksamheten vid Stockholms universitet