Arbetsmiljöingenjör

Distans | Göteborg

Vill du jobba med att förebygga olyckor i arbetet och skapa säkra arbetsplatser? Då är rollen som arbetsmiljöingenjör något för dig!

Omfattning 400 YH-poäng (ca 2 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

12 augusti 2024

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

15 april 2024

Om utbildningen

Under utbildningens 2 år kommer du att lära dig hur du som arbetsmiljöingenjör på olika sätt arbetar för att ingen anställd ska skada sig, bli sjuk eller dö på grund av sitt arbete – för det är vad arbetsmiljöingenjörens uppdrag i grund och botten innebär. Dels handlar det om att göra riskanalyser av arbetsmiljön på en arbetsplats, dels arbeta strategiskt och förebyggande så att olyckor inte sker, samt följa upp att åtgärderna genomförs och får önskad effekt. När olyckan väl är framme är arbetsmiljöingenjören delaktig i olycksfallsutredningen och kan få hantera svåra frågor, vilket kräver god kommunikativ förmåga och en vänlig attityd mot alla inblandade.

Utbildningen hos oss på Folkuniversitetet har en inriktning mot industri och liknande miljöer, vilket innebär att du bland annat kommer att få lära dig att utreda och hantera fysikaliska, kemiska samt belastningsergonomiska faktorer i dessa miljöer.

Upplägget är i grund och botten distansstudier, men det är flera närträffar där du behöver medverka på plats i Göteborg. Vissa delmoment kan vara svåra att lösa på distans, därför behöver du planera för att delta så mycket som möjligt.
Utbildningen är på heltid, mestadels på distans och det ingår totalt 29 dagar på plats i Göteborg. Närträffarna brukar vara 2-3 dagar i taget så du behöver inte åka dit så ofta. Vid närträffarna kommer du och dina studiekamrater få höra föreläsningar, delta i grupparbeten och testa olika mätinstrument. Våra lärare är samtidigt aktiva i branschen så de har god insyn i vad som krävs för att kunna arbeta.
Du kommer också bli en del av en studiegrupp som du kommer vara i under hela utbildningen. Detta sätt att arbeta i grupper är mycket vanligt i arbetslivet och ger dig en bra förberedelse för det.
Mellan träffarna arbetar ni i studiegrupperna med olika uppgifter och verklighetsbaserade fall. Du får också kontinuerlig handledning från kursläraren.
Kurserna innehåller ämnen som arbetsmiljökunskap, arbetsmiljöarbetets styrning, organisatorisk och social arbetsmiljö, arbetsmiljö och säkerhet, belastningsergonomiska faktorer, kemiska och fysikaliska faktorer, samt yttre miljö. Du kommer också få skriva ett kortare examensarbete, oftast en fördjupning av det arbete du gjort under din praktik.
En mycket viktig del av utbildningen är praktiken, lärande i arbete, som du har i två perioder under utbildningen. Detta är ett utmärkt tillfälle för dig att använda dina kunskaper i praktiken, samt skaffa kontakter inom arbetslivet.
Efter examen kommer du att kunna jobba med arbetsmiljöfrågor inom både privat och offentlig sektor, som anställd eller konsult. Vanligen jobbar en arbetsmiljöingenjör som konsult på ett teknikkonsultföretag eller på företagshälsovården mot olika arbetsgivare. Du kan även söka jobb inom processindustrin och där kommer du snarare ha rollen som internkonsult, projektledare eller samordnare. Du kan även få jobb på regionernas arbets- och miljömedicinska kliniker i rollen som specialist inom arbets- och miljömedicin med uppdrag inom regionens olika verksamheter.

Välkommen till en spännande och utmanande utbildning!

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet