Arbetsmiljöingenjör

Distans | Göteborg

Vill du jobba med att förebygga olyckor i arbetet och skapa säkra arbetsplatser? Då är rollen som arbetsmiljöingenjör något för dig!

Omfattning 400 YH-poäng (ca 2 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

14 augusti 2023

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

11 april 2023

Fler starter

1 augusti 2024

Om utbildningen

Under utbildningens 2 år kommer du att lära dig hur du som arbetsmiljöingenjör på olika sätt arbetar för att ingen anställd ska skada sig, bli sjuk eller dö på grund av sitt arbete – för det är vad arbetsmiljöingenjörens uppdrag i grund och botten innebär. Dels handlar det om att göra riskanalyser av arbetsmiljön på en arbetsplats, dels arbeta strategiskt och förebyggande så att olyckor inte sker samt följa upp att åtgärderna genomförs och får önskad effekt. När olyckan väl är framme är arbetsmiljöingenjören delaktig i olycksfallsutredningen och kan få hantera svåra frågor, vilket kräver god kommunikativ förmåga och en vänlig attityd mot alla inblandade.

Utbildningen hos oss på Folkuniversitetet har en inriktning mot industri och liknande miljöer, vilket innebär att du bland annat kommer att få lära dig att utreda och hantera fysikaliska, kemiska samt belastningsergonomiska faktorer i dessa miljöer.

Du läser på heltid på distans och medverkar vid de sammanlagt 29 närträffarna i Göteborg som oftast är 2-3 dagar i taget. Vid dessa kommer du och dina studiekamrater få höra föreläsningar och testa olika mätinstrument. Du kommer också bli en del av en studiegrupp som du kommer vara i under hela utbildningen. Detta sätt att arbeta i grupper är mycket vanligt i arbetslivet och ger dig en bra förberedelse för det.
Mellan träffarna arbetar ni i studiegrupperna med olika uppgifter och verklighetsbaserade fall. Du får också kontinuerlig handledning från kursläraren.
Du kommer att göra praktik vid två tillfällen under utbildningen, samt planera, genomföra och presentera ett examensarbete i slutet av utbildningen.

Efter examen kommer du att kunna jobba med arbetsmiljöfrågor inom både privat och offentlig sektor, som anställd eller konsult. Vanligen jobbar en arbetsmiljöingenjör som konsult på ett teknikkonsultföretag eller på företagshälsovården mot olika arbetsgivare. Du kan även söka jobb inom processindustrin och där kommer du snarare ha rollen som internkonsult, projektledare eller samordnare. Du kan även få jobb på regionernas arbets- och miljömedicinska kliniker i rollen som specialist inom arbets- och miljömedicin med uppdrag inom regionens olika verksamheter.

Välkommen till en spännande och utmanande utbildning!

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet