Ventilationsingenjör

Distans | Kalmar

Är du intresserad av att förbättra inomhusmiljö? Gillar du teknik, intresserar dig för ventilation och luft och hur de samspelar?

Omfattning 400 YH-poäng (ca 2 år)

29 augusti 2022

Ansök på lernia.se

Öppen för sen anmälan

31 maj 2022

Som Ventilationsingenjör jobbar du med energioptimering av ventilations- och kylanläggningar, energikalkylering. Du jobbar även med ekonomi och planering inom fastighetsområdet samt med elsäkerhet och digitalteknik. Efter utbildningen kommer du kunna göra beräkningar av energieffektivitet med miljöhänsyn och förstå systemens samverkan gällande inomhusklimatets påverkan på människan. Du kommer även kunna beskriva olika lösningar för ventilation där det inte passar med standardiserade lösningar.

Läs till ventilationsingenjör på distans
Utbildningen till ventilationsingenjör är en 2-årig heltidsutbildning som genomförs på distans. Träffar på plats i skolan förekommer också (det kallas för platsträffar). Platsträffarna genomförs en gång per termin på den ort du blivit antagen på. Platsträffarna är obligatoriska och vid dessa träffar kan det bland annat förekomma föreläsningar, diskussioner, praktiska övningar och examinationer.

Att studera på distans och arbeta
Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och att du är tillgänglig under dagtid måndag – fredag hela utbildningen. En Heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka).
Du behöver se till att frigöra tid och planera noga för dina studier så att du hittar en bra struktur och balans som fungerar för dig och din sociala situation. Detta är något du bör tänka på om du vill kombinera studier med arbete.

LIA, lärande i arbete
Utbildningen har ett tydligt fokus på yrkesrollen. Under utbildningens LIA-perioder (praktik) omsätter du dina teoretiska kunskaper ute på ett företag.
Du som studerande har tydliga mål som ska genomföras under LIA-praktiken. Detta ger dig ännu fler möjligheter att lära dig och fördjupa dina teoretiska kunskaper och prova praktiskt. Viktigt att tänka på är att man under sin LIA period följer företagets arbetstider. Om du väljer att ha arbete vid sidan av studierna kom då ihåg att ta ledigt under LIA-perioden, så du har möjlighet att genomföra din LIA.
LIA ger dessutom möjligheter till stora nätverk och kontaktvägar som kan leda till arbete efter utbildningen.

Lernia Utbildning AB