Underhållstekniker inom automatiserad tillverkningsindustri

Bunden | Gislaved, Vetlanda

Är du duktig på problemlösning och önskar ett kreativt och omväxlande arbete? Då ska du utbilda dig till underhållstekniker

Omfattning 315 YH-poäng (ca 1,5 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

28 augusti 2023

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

14 maj 2023

Om utbildningen

Vill du ha ett spännande och välbetalt arbete som gör dig het på arbetsmarknaden? Är du bra på problemlösning och önskar ett kreativt och omväxlande arbete? Då skall du utbilda dig till underhållstekniker!

Underhållstekniker inom automatiserad tillverkningsindustri är en Yrkeshögskoleutbildning på 1,5 år som ger dig breda kunskaper i bl a elteknik, mekanik, automation och underhållsplanering. De flesta utbildningar inom underhållsteknik är antingen mot el- eller mekanikområdet men denna utbildning ger dig kompetens inom båda områdena. Efter avslutad utbildning kommer du att vara en multikompetent underhållstekniker.

Som underhållstekniker är du en viktig lagspelare med flera olika arbetsuppgifter. Du kommer framförallt att sköta underhållsplaneringen och det förebyggande underhållet av maskinparken samt hjälpa maskinoperatörerna i deras arbete att underhålla maskinerna för att undvika att fel uppstår. Underhållsarbetet dokumenteras i en underhållsplan och administreras med ett underhållssystem. Ibland uppstår fel på maskinerna trots att man underhåller dem och då ska underhållsteknikern snabbt hitta felet, genom olika metoder av felsökning och se till att maskinen fungerar igen. En underhållstekniker arbetar både självständigt och i team och samarbetar med både produktionsledningen, driftspersonal och kunder. Utbildningen innehåller därför även kurser inom arbetsledning, organisation och kommunikation.

ARBETSGIVARNA BEHÖVER DIG

Efterfrågan på underhållstekniker är mycket stor och arbetsplatserna är många inom både energi-, process- och tillverkningsindustrin. Du kan även arbeta på företag som utför underhåll på uppdrag åt olika kunder, vilket kan innebära resor både inom och utanför Sverige. Utbildningen samarbetar med ett flertal företag t ex Trioworld.

UTBILDNINGSUPPLÄGG - NÄRA SAMARBETE MED NÄRINGSLIVET

Utbildningen är 1,5 år och har tre skolförlagda dagar i veckan. Övriga två dagar är självstudiedagar. Du kan välja om du vill läsa utbildningen i Gislaved eller Vetlanda. Utbildningen genomsyras av ett nära samarbete med näringslivet, via föreläsningar, studiebesök och fältövningar. Cirka 25% av utbildningen är arbetsplatsförlagd (LIA) till ett företag inom branschen. Under LIA-perioderna får du arbetslivserfarenhet och kontakter som ofta leder till jobb direkt efter examen.

KURSER I UTBILDNINGEN

Introduktionskurs

Ellära för teoretiks B-behörighet

Pneumatik och hydraulik

Mekanik, material och tribologi

LIA 1 (Lärande i arbete)

Automation och styrteknik

Underhållsplanering

Arbetsledning och kommunikation

LIA 2 (Lärande i arbete)

Examensarbete


Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

Gislaveds Kommun Vuxenutbildningen /Hph