Underhållstekniker

Bunden | Linköping

För dig med en teknisk ådra och ett intresse för problemlösning kan ett yrke som underhållstekniker passa.

Omfattning 380 YH-poäng (ca 2 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

1 september 2023

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

19 april 2023

Om utbildningen

Detta är en roll för dig som vill vara delaktig i både planering och operativt underhåll. Utbildningen ger dig en bred teknisk kompetens för att ge dig rätt förutsättningar att kunna förebygga och avhjälpa driftstörningar samt driva förbättringsarbete framåt. Den snabba teknikutvecklingen och pågående digitalisering gör att branschen står inför ett stort kompetensbehov.

VAD ARBETAR DU MED?
En underhållstekniker arbetar med att felsöka, utreda och lösa driftsproblem. I arbetet ingår även dokumentation samt att kunna läsa och tolka ritningar och manualer. Allteftersom tekniken i samhället tilltar ökar också behovet av att en underhållstekniker besitter breda kunskaper inom många olika sorters teknik för att kunna hantera och optimera driften på ett säkert och hållbart sätt.

Rollen innebär både att förebygga och planera verksamhetens underhåll utifrån faktorer som ekonomi, säkerhet och kvalitet. Vardagliga arbetsuppgifter består av reparation, underhåll, nyinstallation, felsökning och dokumentation. Ofta planeras arbetet i nära samarbete med andra och därför värdesätts även samarbetsförmåga av arbetsgivare. På många arbetsplatser ingår det i rollen med hjälp av sina tekniska kunskaper ta beslut om vilken åtgärd som passar bäst för att avhjälpa ett specifikt problem.

Underhållsteknikern har en viktig roll i en verksamhet. Rollen innebär ofta att företaget kan minimera tiden för driftstopp och hitta nya sätt att effektivisera sin verksamhet. Den tekniska kompetensen som idag krävs inom mekanik, automationsteknik och hydraulik bidrar till att detta ses som attraktiv roll med goda chanser till jobb framöver.

LIA – LÄRANDE I ARBETE
En viktig del av utbildningen är också Lärande i arbete, LIA, då dina studier är förlagda till en arbetsplats. Som studerande är du ute på ditt LIA-företag under två olika perioder om totalt 22 veckor. Här får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

EFTER EXAMEN
Utbildningen ger dig rätt förutsättningar för att du ska kunna planera och förebygga driftproblem samt avhjälpa det dagliga underhållet och samtidigt använda din tekniska kompetens i syfte att effektivisera verksamheten. Efter examen arbetar du som underhållstekniker, servicetekniker eller underhållsmekaniker.

SAMARBETE MED ARBETSLIVET
Utbildningen är framtagen tillsammans med arbetslivet. Innehållet är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som färdig underhållstekniker.

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

TUC Sweden AB - Yrkeshögskola

Webbplats

Telefon