Klövvårdare

Distans | Skara

Utbildningen för dig som vill arbeta med kor och bidra till djurens välbefinnande

Omfattning 200 YH-poäng (ca 1 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

28 augusti 2023

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

17 april 2023

Om utbildningen

På BYS i Skara finns landets första och enda längre klövvårdareutbildning. Tillsammans med näringen, Svenska Klövvårdareföreningen och Jordbruksverket har vi tagit fram en ettårig utbildning där du får lära dig om kons anatomi och fysiologi, djurstallar och utfordring, ergonomi, kommunikation, entreprenörskap och ekonomi och förstås - klövvård!

Föreläsningarna ges av våra lärare, forskare på SLU - Sveriges Lantbruksuniversitet, och av företagare och representanter från näringslivet i branschen. Du får alltså ta del av de senaste rönen inom forskningen och beprövad erfarenhet från branschen.

Det blir allt viktigare att sköta om kornas klövar, både mjölk- och köttdjursbesättningarna blir allt större. Fler och fler djur finns i lösdrift och de nya robotstallen för mjölkkor ställer ökade krav på att djuren kan röra sig obehindrat. Därför krävs det tätare och även andra klövvårdande insatser än tidigare. Förutom att klövvård är en viktig faktor för god djuromsorg poängterar branschen att god klövvård är en förutsättning för god lönsamhet i mjölkproduktionen.

Behovet av klövvårdare är stort, speciellt i vissa delar av landet. Med stor säkerhet kommer behovet av välutbildade klövvårdare att öka ännu mer. Du kommer att bli efterfrågad!

Utbildningens upplägg
Utbildningen finns i Skara och är en yrkeshögskoleutbildning på semidistans med platsträffar i Skara i 2 terminer. Under din studietid varvas teori med praktik. Ca 10 veckor är på plats på skolan i Skara fördelade under året, ca 10 veckor är distansstudier och ca 20 veckor är LIA då du är ute och praktiserar med en certifierad klövvårdare. Utbildningen berättigar till studiemedel via CSN.

Lärande i arbete - LIA
Din LIA kan du göra var som helst i landet hos en certifierad klövvårdare . Och du kan med fördel dela upp dina LIA perioder på flera olika praktikplatser.

Yrkeshögskoleexamen
Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen till klövvårdare. För att få examensbevis krävs minst betyget godkänd i samtliga de kurser som ingår i din valda utbildningsinriktning.

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

Västra Götalands läns landsting, Biologiska Yrkeshögskolan i Skara - BYS