Fartygs- och Maskinbefäl 8, Skärgårdsentreprenör

Bunden | Västra Frölunda

Drömmer du om att köra båt? Driva eget skärgårdsföretag eller jobba inom upplevelsebranschen, fisket eller taxibåt? Då är detta utbildningen för dig!

Omfattning 210 YH-poäng (ca 1 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

29 augusti 2022

Ansök på yh.sjosportskolan.se

Öppen för sen anmälan

Sista ansökningsdatum

30 augusti 2022

Om utbildningen

Sjösportskolans ettåriga YH-utbildning är inriktad på den mindre sjöfarten och dess speciella utmaningar. Utbildningen ger dig en gedigen grund att stå på och genom dess unika mix av teori och praktik gör den dig väl förberedd för arbetsmarknaden.
Detta är utbildningen för dig som vill köra båt och möta människor i skärgården!

Fartyg- och Maskinbefäl klass 8 - Skärgårdsentreprenör - ger dig det som krävs för att få lov att arbeta yrkesmässigt på mindre yrkesbåtar, den praktiska färdighet och den fördjupningskunskap som efterfrågas av branschen.
Transportstyrelsens regler kräver minst Fartygsbefälsexamen kl. 8 för yrkesfartyg i inre fart. Vid maskinstyrka över 405 kW krävs Maskinbefälsexamen kl. 8. Om fartyget kan göra mer än 35 knop krävs utbildningen Handhavande av snabba fartyg.

Arbetsmarknaden anställer inte någon som saknar praktisk kunskap om tilläggning, förtöjning och allmän båtvana. Detta är svårt att skaffa sig om du inte äger båt. Om fartyget man söker jobb på, jobbar med någon form av turism (vilket är en övervägande majoritet) så är servicekunskap nödvändig. I dagens snabba teknikskifte är det också viktigt med framtidssäkrad kunskap inte bara om nuvarande teknik utan även kännedom om framtida drivmedel och hållbar utveckling. Det finns ingen annan utbildning som under samma korta tid ger eleven det den behöver för sin yrkesroll som skeppare på mindre fartyg i inre fart nu och i framtiden. Den förhållandevis korta studietiden är en perfekt språngbräda för den som vill bli anställd eller starta eget.
Transportföretagens riksrapport talar om "Utmanande personalbrist i sjöfartsbranschen" och ett behov av minst 800 personer de närmsta 5 åren. Samma sak har vi hört av företagen i vår ledningsgrupp.

Behörigheter du får:
• Fartygsbefälsexamen kl 8
• Maskinbefälsexamen kl 8
• Handhavande snabba fartyg
• ROC
• Basic Safety inre fart
Samt en massa båtvana på olika båtar!

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

Sjösportskolan Swedish Maritime Academy AB