Elkraftsingenjör

Distans | Solna

Att leva upp till dagens behov av elkraft, och arbetskraft, är en stor utmaning. Elkraftbranschen skriker därför efter utbildad arbetskraft!

Omfattning 400 YH-poäng (ca 2 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

1 augusti 2023

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

Kontakta utbildningsanordnaren

Om utbildningen

Vill du rädda Sveriges framtida energiförsörjning? Elnätet fungerar lite som ett blodomlopp i samhället, där olika funktioner kommer till liv där det finns ström. Så vad händer om energiförsörjningen inte räcker till? När samhället blir allt mer tekniskt avancerat och Sveriges befolkningsökning kräver fler transporter, vårdinrättningar och större byggnadsytor. Samtidigt som vi behöver ha ett större miljöfokus för ett hållbart samhälle. Det är här elkraftingenjörer kommer in i bilden. Men det finns ett litet hinder – elkraftbranschen skriker efter utbildad arbetskraft!

Jobba som Elkraftsingenjör
Att leva upp till dagens behov av elkraft, och arbetskraft, är en stor utmaning. Gamla ledningar och system ska underhållas, moderniseras och anpassas till nya funktioner. Nya nät måste byggas ut för att möta den ökade efterfrågan. Samtidigt behövs det ett elnät som svarar mot dagens miljö- och hållbarhetskrav.

Utbildningen
Du lär dig om energiformer som vattenkraft, kärnkraft, vågkraft, vindkraft och solenergi. Du får förståelse för elförsörjningssystemets uppbyggnad, kommer kunna planera och genomföra projekt inom elkraftsområdet samt kunna fatta beslut om hållbara och kostnadseffektiva energilösningar.

Efter avslutad utbildning har du insikt och förståelse för energiformer som vattenkraft, kärnkraft, vågkraft, vindkraft och solenergi. Du förstår elförsörjningsystemets uppbyggnad, kommer kunna planera och genomföra projekt inom elkraftsområdet samt kunna fatta beslut om hållbara och kostnadseffektiva energilösningar.

Yrkesroller efter utbildningen
Det finns en ansenlig efterfrågan på utbildade personer inom elkraft, och behovet kommer definitivt att öka i takt med miljö- och samhällsutvecklingen. Samtidigt blir pensionsavgången relativt stor under de närmaste åren.

Yrkesroller efter avslutad utbildning:
• Beredare och projektör inom elnätsbolag och andra verksamheter
• Driftingenjör inom elnätsbolag och andra verksamheter
• Drifttekniker inom elnätsbolag och andra verksamheter
• Elkraftingenjör inom elkraftsbolag, elnätsbolag och andra verksamheter
• Elkrafttekniker inom elkraftsbolag, elnätsbolag och andra verksamheter
• Kontrollanläggningstekniker inom elnätsbolag och andra verksamheter

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Nackademin AB