Certifierad produktionstekniker

Distans | Västervik

Har du kunskap om industriell produktion men vill lära dig mer? Gillar du teknik och problemlösning och vill ha ett spännande jobb?

Omfattning 230 YH-poäng (ca 1 år)

8 augusti 2022

Ansök på lernia.se

Öppen för sen anmälan

31 maj 2022

Bristen på produktionstekniker är allvarlig, speciellt på de mindre och medelstora tillverkningsföretagen. Det som efterfrågas är specifikt kvalificerade produktionstekniker och de saknas inom flera områden och branscher. Därför har vi tillsammans med företag i branschen tagit fram en utbildning för dig som redan har kunskaper från industriell produktion och vill ta steget mot att lära dig mer och utveckla din yrkesroll. Det här är utbildningen för dig som gillar att jobba i team eller att leda dem. Du får lösa problem inom allt från effektiviseringar av maskiner och processer, till nya arbetssätt för personalen. Du får kunskaper om arbetsmetoder som används för industriell produktion samt lär dig att genomföra klockstudier och prestationsbedömningar. Du lär dig om LEAN-verktyg och simuleringsverktyg.

Utbildningens upplägg
Utbildningen pågår under ca 1 år och går på distans. Alla våra föreläsningar spelas in och därmed finns de och övningar kopplade till utbildningen tillgängliga under hela dygnet, alla dagar i veckan.

Eftersom utbildningen är framtagen av branschen har den ett tydligt fokus på yrkesrollen. En stor del av utbildningen är LIA (lärande i arbete – praktik) som du genomför på en arbetsplats. Du har under LIA:n möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken.

I övrigt bedrivs utbildningen på distans. Distansstudier innehåller en mix av resurser och funktioner enligt följande: Undervisning i grupp via lärarledda lektioner seminarier och föreläsningar via webb och lärportal. Samarbete inom tillfälliga arbetsgrupper i Lärportalen och självständigt arbete, delar av kurserna på egen hand utifrån uppgifter i Lärportalen, med tillgång till handledarstöd.

Varje termin träffas utbildare och studerande på plats i Västervik eller Trollhättan. På platsträffarna sker tentamen, föreläsningar, diskussioner och praktiska övningar. Den här utbildningen har 6 obligatoriska, fysiska träffar i Trollhättan/Västervik.

Generellt bedrivs utbildningen på svenska, men delar av den kommer även att bedrivas på engelska eftersom det finns dokumentation och instruktioner för system som endast är på engelska.

Praktik- och samarbetsorganisationer
Utbildningen genomförs i samverkan med Xylem Water Solutions, Scania, Volvo Cars, Yaskawa Nordic, Nevs, Koenigsegg och NIBE.

Kurser
Innehållet i utbildningen styrs av en ledningsgrupp som består av företag från branschen och av representanter från Lernia. Tillsammans beslutar vi vad innehållet ska vara så att utbildningen verkligen lär dig det du behöver för att kunna jobba som produktionstekniker. Kurserna som ingår i utbildningen presenteras nedan. Under utbildningen får du tillgång till programvaror som: SolidWorks (Cad), AviX (Metodstudier) och Facts (Simulering) och klarar du delkursen Klockstudier, frekvensstudier och SAM så blir du dessutom certifierad MTM-SAM-tekniker!

Lernia Utbildning AB