Certifierad kyl- och värmepumptekniker inriktning energieffektivisering

Distans | Härnösand

Vill du bli en problemlösare som både jobbar med hållbar teknik och möter nya människor? Sök kyl- och värmepumptekniker!

Omfattning 300 YH-poäng (ca 1,5 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

4 september 2023

Ansök på hetautbildningar.se

Sista ansökningsdatum

Kontakta utbildningsanordnaren

Om utbildningen

Ett fritt och varierande framtidsyrke
Vill du bli en problemlösare som både jobbar med hållbar teknik och möter nya människor? Då kan ett ansvarsfullt yrke med stor frihet som kyl- och värmepumptekniker vara något för dig!
I utbildningen får du specialkunskaper för arbete med bla installation och underhåll av olika typer av kylanläggningar och värmepumpar i livsmedelsbutiker, sjukhus, industrier, bostadshus och transportfordon med många flera. Utöver det får du hos oss en bred överblick över system för värme/kyla, ventilation och el, hur de samverkar och vad deras utformning och drift betyder för energiförbrukning, ekonomi och miljöpåverkan.
Du lär dig ett självständigt yrke där du typiskt möter kunder dagligen och med initiativkraft och servicekänsla försöker hjälpa dem med deras tekniska problem.
Kyl- och värmepumpteknikers arbetsuppgifter korsar många tekniska och affärsmässiga gränser. De kan röra allt från offerter till elfel, från hårdlödning till molndatatjänster.
Därför får du bla lära dig om teorin bakom kylprocesser, kyl/värme-, el- och styrsystem, arbeta praktiskt med underhåll och drift av anläggningar, hantera kundrelationer och projekt. Inte minst under de omfattande praktikperioderna (LIA) får du tillämpa dina kunskaper i verkliga arbetssituationer och har goda möjligheter att knyta kontakter i branschen.
I vårt utbildningslab ryms landets än så länge enda examinationscentrum för installatörer av förnybara energisystem, och du får förutom spetskompetens som kyl/värmepumptekniker (med möjlighet att avlägga examinationsproven för certifiering) insikt i effektiv energianvändning och produktion från förnybara källor, framförallt solen.
Utbildningen är upplagd som en distansutbildning med sex obligatoriska träffar på plats i Härnösand, varje träff är 3-5 dagar/tillfälle. Under dessa träffar utförs praktiska moment som krävs för att du ska bli godkänd i utbildningens kurser.

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

Härnösands kommun, Yrkeshögskolan