Laborant

Bunden | Lidköping, Uddevalla, Varberg

Var med och gör världen mer säker och hållbar! Som laborant bidrar du till god miljö, hållbarhet och ser till att maten vi äter håller hög kvalitet.

1 september 2020

Ansök på lidkoping.se

28 augusti 2020

1 september 2021, 1 september 2022

Är du vetgirig, noggrann och tycker om att arbeta strukturerat i en kreativ miljö? Vi erbjuder en unik utbildning som innehåller många praktiska moment. Efter examen blir du eftertraktad på arbetsmarknaden som uttalat ett stort behov av yrkesrollen laborant.

Genom Laborantutbildningen kommer du bland annat att få fördjupade kunskaper i kemi, mikrobiologi, kommunikation och laboratoriematematik. Du får också ökad förståelse för säkerhet, kvalitet, utveckling och problemlösning. Efter examen kan du utföra det dagliga arbetet i ett laboratorium.

VAD KAN JAG JOBBA SOM?
Efter avslutad utbildning kan du exempelvis arbeta som laborant, laboratorieassistent eller laboratoriebiträde med kvalitetskontroller, analys, rapportering och registrering av provtagningar i laboratoriemiljöer.

Som laborant bidrar du till ett hållbart och miljövänligt samhälle. I din yrkesroll säkerställer att vår miljö och maten vi äter håller hög kvalitet.

UTBILDNINGENS INNEHÅLL:
Kommunikation, 15 yhp
Laboratoriearbete, 20 yhp
Oorganisk kemi, 30 yhp
LIA 1 (lärande i arbete), 25 yhp
Organisk kemi, 25 yhp
Yrkesengelska, 10 yhp
Laboratoriematematik, 20 yhp
Mikrobiologi, 30 yhp
LIA 2 (lärande i arbete), 35 yhp
Näringslära och livsmedelskemi, 25 yhp
Miljö och hållbarhet, 25 yhp
Analysteknik 25, yhp
Projektmetodik 25, yhp
LEAN filosofi och logistik, 15 yhp
LIA 3 (lärande i arbete), 6o yhp
Examensarbete, 15 yhp

(5 yhp = en veckas heltidsstudier)

EXAMEN
Yrkeshögskoleexamen

UTBILDNINGENS UPPLÄGG
Utbildningen omfattar 400 yh-poäng vilket motsvarar två års heltidsstudier. En vecka motsvarar 5 yh-poäng. Föreläsningarna ges på Campus Västra Skaraborg med sändning till Varberg och Uddevalla. Lärare finns på plats i Lidköping två till tre dagar i veckan. Övriga dagar ägnas åt grupparbete eller självstudier.

En betydelsefull del av utbildningen är att vissa av kurserna är förlagda till en arbetsplats, vilket kallas för lärande i arbete (LIA). Under LIA-perioderna får du arbetslivserfarenhet redan under studietiden, samt en djupare förståelse för yrkesrollen och dess arbetsuppgifter.

Lidköpings kommun Campus Lidköping