Internationell designer inom textil/mode/funktion

Bunden | Borås

Nordiska Textilakademins designutbildning riktar sig till Dig som vill arbeta som designer och skapa produkter för den mer medvetna modekonsumenten.

Omfattning 400 poäng (ca 2 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

24 augusti 2020

Ansök på nordiskatextilakademin.se

Sista ansökningsdatum

Kontakta utbildningsanordnaren

Fler starter

1 september 2021

Om utbildningen

Nordiska Textilakademins designutbildning riktar sig till Dig som vill arbeta som designer och skapa produkter för den allt mer medvetna modekonsumenten. Som designer medverkar Du redan på idéstadiet till textilbranschens utveckling och hållbara arbetsprocesser. Under utbildningen skaffar Du Dig specialiserade kunskaper om formgivning, designprocess och hur du kommunicerar Dina idéer. Du får också kunskaper om och överblick över de faktorer som styr mode och trender idag, olika målgruppers specifika krav och hur man anpassar en kollektion till målgrupp och marknad.

Tempot är högt på utbildningen varför vi förutsätter en stor egen drivkraft hos Dig som student. Vi arbetar i ett högt tempo, och där entusiasm, vilja och kommersiellt tänkande är viktigt.
Vårt fokus ligger på varumärket och slutanvändaren, konsumenten, därför är de olika kurserna knutna till reella samarbeten med företag från dag ett.

Samarbetet med näringslivet är fundamentet i Nordiska Textilakademins utbildningsmetod.
All undervisning sker av lärare som själva arbetar i branschen, var och en specialist inom sitt område.
Undervisningen präglas av direkt koppling mellan teori och praktik.

Under utbildningens första år lär du dig designprocessen och får en god förståelse för hur processen går till, från idé till färdig produkt. Du får jobba med olika tekniker för att utveckla din formgivningstalang, skapa ett eget formspråk och en personlig stil. Utbildningen ger dig som vill arbeta som designer insikt och kunskap om de faktorer som styr mode och trender idag, samt integrera de olika kompetenser som medverkar i en strategisk designprocess, för affärsutveckling i vid mening.

Förutom designrelaterade ämnen studerar du marknadskommunikation som är en viktig del i designerns arbete. Du får träning i kreativa och innovativa metoder i anslutning till problemlösning och nyskapande.

Du kommer redan under skoltiden att jobba med verkliga uppdrag och kunder. Att jobba med flera olika typer av varumärken och produkter under utbildningen ger dig en bred kompetens och hög anställningsbarhet. För att få praktisk erfarenhet och för att utveckla och fördjupa dina specifika kompetenser ingår även 1 termins arbetsplatsförlagd praktik/lärande i arbete (LIA). Under studietiden finns även möjlighet att göra mäss- och trendresor till exempelvis Stockholm, Köpenhamn, Paris, München, London och Berlin.

Examen och karriär
Efter avslutad utbildning får Du en Yrkeshögskoleexamen, och erhåller ett examensbevis.
Möjliga yrkesroller är:
Designer; mode/textil
Designer, sport/funktion
Designer/formgivare; grafiskt/mönster
Produktutvecklare; mode/sport/sko/textil/inredning/belysning/accessoarer
Designassistent
Inköps-/produktionsassistent

Kursöversikt, 400 poäng
Affärs- och produktionsengelska
Affärskunskap
Design
E-handelskunskap
Examensarbete
Hållbar utveckling
Kommunikation
LIA - praktik
Marknadsföring
Mäss- och marknadsstudier i
producerande länder
Programvaror i branschen
Textil materiallära och
tillverkningsprocesser

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

Stiftelsen PROTEKO - Nordiska Textilakademin