Pedagog i fritidshem

Bunden | Göteborg

Vill du arbeta i fritidshem och utveckla ditt ledarskap, stötta eleverna i deras lärande, identitetsskapande och sociala utveckling?

Omfattning 300 YH-poäng (ca 1,5 år)

1 september 2022

Ansök på yrgo.se

19 april 2022

Vill du arbeta med att ge elever en meningsfull tid i skolan? Som pedagog i fritidshem stöttar du eleverna i deras lärande, identitetsskapande och sociala utveckling. Under utbildningen får du utveckla ditt ledarskap och lära dig att arbeta med fritidshemspedagogik och värdegrundsfrågor.

Under utbildningen får du bland annat
- kunskaper och förståelse om barn och ungdomars identitetsskapande, grupprocesser, sociala normer och värden.
- lära dig hur du kan använda digitalisering och digitala verktyg för elevens lärande samt för administration, information, kommunikation och dokumentation.
- kunskaper om hälsa, återhämtning och rekreationens betydelse för en hälsosam livsstil och hur du kan arbeta med dessa delar i fritidshemmet.
- lära dig metoder för att kunna introducera en variation av fritidsformer och fritidsutövande i fritidshemmet, till exempel idrott, naturliv, kultur och skapande verksamhet.
- utveckla ditt ledarskap, din kommunikativa förmåga och konflikthantering.
- kunskaper om fritidspedagogik, elevens lärande i fritidshemmet och arbetssätt som bygger på demokratiska principer och processer.
- insikt i hur elevers olika bakgrund påverkar förutsättningar och behov i skolan.
- kunskaper om grundskolans och fritidshemmets läroplan, skollagen, barnkonventionen och övriga styrdokument.

Som pedagog i fritidshem arbetar du med elever i åldern 6-12 år. Du erbjuder eleverna en meningsfull fritid före, under och efter skolan med utgångspunkt i deras behov, intressen och erfarenheter. Lärandet i fritidshemmet ska i stor grad vara upplevelsebaserat och situationsstyrt.

Du stöttar elever i deras identitetsskapande och sociala utveckling i linje med läroplanen. Du arbetar också med värdegrundsfrågor samt utvecklar lärmiljöer och fritidshemspedagogik.

Övergripande fungerar du som ett pedagogiskt stöd i skolan och introducerar nya arbetssätt och metoder för utveckling av fritidshemmet och skolans verksamhet.

Göteborgs Stad, Yrgo