Elektronikingenjör - inbyggda system

Bunden | Göteborg

Hårdvaror, mjukvaror & problemlösning! Din kompetens behövs i framtiden för bl.a utveckling, optimering, konstruktion,test av smarta prylar och fordon

Omfattning 415 YH-poäng (ca 2 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

1 september 2022

Ansök på yrgo.se

Öppen för sen anmälan

Sista ansökningsdatum

Kontakta utbildningsanordnaren

Om utbildningen

Kompetens inom elektronik behövs idag i de flesta tekniska branscher och som elektronikingenjör har du många spännande möjligheter att välja på i din karriär. Under utbildningen får du arbeta både teoretiskt och praktiskt med att skapa, designa och konstruera elektrotekniska system och produkter. En rolig och intensiv utbildning för dig som är nyfiken, har ett intresse för teknik och gillar praktisk problemlösning.

Som elektronikingenjör arbetar du med att konstruera, programmera, testa och verifiera elektrotekniska system. Du kommer att kunna arbeta med både hård- och mjukvara. Samhällets omformande med självkörande fordon, smarta hem och den allt snabbare digitaliseringen kommer att erbjuda stora möjligheter för elektronikingenjörer.

Vad är ett inbyggt system?
Mikrovågsugn, smart belysning, insulinpump och krockkudde – fyra exempel på innovationer som hjälper oss människor i olika situationer. Men de har också den gemensamma nämnaren att de alla innehåller ett inbyggt system. Ett inbyggt system är ett system som består av en mikrokontroller (enchipsdator) sammankopplad med elektronik och sensorer. Mikrokontrollern har programvara för att styra och kontrollera det inbyggda systemets funktion, det vill säga den är specifik för uppgiften. Elektroniken och sensorerna behövs för att mikrokontrollern ska kunna samla in information och styra vad som ska hända. Insulinpumpen har till exempel en sensor som ger mikrokontrollern information om blodsockernivån. Mikrokontrollern innehåller programvara som processar denna information och kontrollerar sedan en liten elektronikstyrd insulinpump, ett alarm samt en display.

För att kunna designa ett inbyggt system behövs goda kunskaper om elektronik, mikrokontrollers och programmering, och med tanke på att det finns mångdubbelt fler inbyggda system än datorer och mobiltelefoner är det ingen överraskning att denna kunskap är eftersökt.

Under utbildningen lär du dig bland annat:
-att analysera, dimensionera, testa, verifiera inbyggda elektrotekniska system
-programmering och programmeringsteknik
-elektronikkonstruktion av analog/digital hårdvara och mönsterkort med EDA-programvara
-digitalteknik och användning av programmerbara kretsar
-matematik tillämpad på tekniska områden inom ellära och telekommunikation
-att arbeta i projektform mot uppsatta mål.

LIA (praktik)
LIA (Lärande i arbete) är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik och är av många en av de mest uppskattade delarna av utbildningen. Under LIA:n får du träna på din framtida yrkesroll, testa dina nya kunskaper och knyta värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter utbildningen.

Kurser
5 poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.

Analog elektronik, 25 p
Digitalteknik, 25 p
Elektronikprojekt, 25 p
Elektronisk mätteknik, 15 p
Elteknisk matematik, 20 p
Examensarbete, 10 p
Inbyggda system 1, 20 p
Inbyggda system 2, 35 p
Kommunikation, 10 p
Lärande i arbete – LIA 1, 50 p
Lärande i arbete – LIA 2, 80 p
Programmeringsmetodik, 30 p
Signalbehandling, 30 p
Strömförsörjning och ellära, 20

Efter utbildningen kan du arbeta som elektronikingenjör, mönsterkortskonstruktör, hårdvaruutvecklare, testingenjör eller embedded-programmerare. Din framtida arbetsplats kan exempelvis vara på organisationer som jobbar med industriell automation, fordon, hälsovård, kommunikation, eldistribution eller fjärrvärme. Konsultbranschen kan även erbjuda varierande arbetsuppgifter i stora och små företag.

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

Göteborgs Stad, Yrgo