Elektronikingenjör - autonoma fordon

Bunden | Göteborg

Utveckling av självkörande fordon, smarta hem och den allt snabbare digitaliseringen kommer att erbjuda stora möjligheter för elektronikingenjörer!

31 augusti 2020

Ansök på yrgo.se

15 april 2020

1 september 2021

Vill du arbeta med utveckling av framtidens självkörande fordon och bidra till ett mer hållbart samhälle? Som elektronikingenjör optimerar, testar och programmerar du de inbyggda system som styr automatiserade bilar och andra transporter. Under utbildningen lär du dig allt från programmering till digitalteknik och att arbeta i projektform.

OM UTBILDNINGEN
Under utbildningen lär du dig bland annat
- att analysera, dimensionera, testa, verifiera och ändra inbyggda elektrotekniska system
- programmering och programmeringsteknik
- att använda professionella CAD-program för elektronik
- digitalteknik och användning av programmerbara kretsar
- matematik tillämpad på tekniska områden inom ellära och telekommunikation
- att arbeta i projektform mot uppsatta mål.

Är du mer intresserad av att inrikta dig mot kommunikation, såsom radio, radar och industriell elektronik? Då kan vår utbildning Elektronikingenjör – inbyggda system vara något för dig. Läs mer på yrgo.se.

INNEHÅLLER EN STOR DEL LIA (PRAKTIK)
En stor del av utbildningen består av LIA (lärande i arbete), vilket är yrkeshögskolans version av praktik. Under LIA:n får du träning i yrkesrollen och kontakter i arbetslivet som mycket väl kan leda till jobb efter examen.

VAD GÖR EN ELEKTRONIKINGENJÖR?
Som elektronikingenjör arbetar du med att konstruera, programmera, testa och verifiera de elektrotekniska system som finns bland annat i självkörande fordon. Du kan arbeta med både hård- och mjukvara.
Med din förståelse för elektronik kan du utveckla bättre och mer effektiva produkter och hitta smarta lösningar för både digitala och analoga elektroniksystem.

Samhällets utveckling av självkörande fordon, smarta hem och den allt snabbare digitaliseringen kommer att erbjuda stora möjligheter för elektronikingenjörer.

YRKESROLLER OCH ARBETSPLATSER
Efter utbildningen kan du arbeta som elektronikingenjör, HW- och SW-utvecklare eller testingenjör.

Din framtida arbetsplats kan exempelvis vara på organisationer inom elektronikkonstruktion, inbyggda system, fordonsindustri, verkstadsindustri, marin industri eller konsultbranschen med inriktning mot hårdvaru- och mjukvaruutveckling.

KURSER
5 poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.
Digital konstruktion, 30 p
Elektronikprojekt, 25 p
Elteknisk matematik, 20 p
Examensarbete, 10 p
Förstärkarteknik, 20 p
Hårdvarunära programmering, 35 p
Inbyggda system 1, 20 p
Kommunikation, 10 p
Lärande i arbete – LIA 1, 45 p
Lärande i arbete – LIA 2, 85 p
Maskininlärning, sensorteknik, 20 p
Programmeringsmetodik, 30 p
Radio och radarteknik, 20 p
Strömförsörjning och ellära, 20 p
Tillämpad elektronik och ellära, 25 p

Finansiering
Utbildningen är statligt finansierad och berättigar till studiestöd från CSN (www.CSN.se). Kostnader för kurslitteratur, studieresor, LIA på annan ort, kopiering och utskrifter kan tillkomma. Vi rekommenderar att du har egen dator för att kunna träna hemma.

STUDIEUPPLÄGG OCH EXAMEN
Utbildningen är tvåårig, platsbunden (ej distans) och går på heltid. Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Vi arbetar tätt ihop med branschen och de flesta föreläsare och handledare är yrkesverksamma personer inom området.

Göteborgs Stad, Yrgo