Livesändningsspecialist

Tumba | Bunden

Det är kul att jobba med live-TV inom sport och underhållning. På Xenter kan du bli fotograf, grafiker, bildmixer eller sändningsproducent. Du väljer.

Omfattning 300 poäng (ca 1,5 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

24 augusti 2020

Ansök på xenter.se

Sista ansökningsdatum

11 maj 2020

Platser

26

Om utbildningen

Att jobba med TV inom sport och underhållning är spännande. Du arbetar som egen företagare åt flera produktionsbolag i TV-branschen.

Spännande uppdrag
Att kunna medverka till en riktigt bra livesändning handlar mycket om att befinna sig där det händer, när det händer, och att vara väl förberedd. Jobbet, oavsett vilken roll du har, innebär många resor och arbete kvällar och helger, både i studiomiljöer och ute på fältet på olika typer av anläggningar för sport, event och underhållning. Det finns ett stort behov av kunniga livesändare, oavsett vilken yrkesroll du väljer. Du jobbar som egen företagare åt flera av branschens företag.

Utrustning med branschstandard
Vårt samarbete med branschens alla olika aktörer, till exempel NEP Sweden, Bonnier Broadcasting/TV4, UR/SVT och Expressen TV, gör att utbildningsmomenten alltid är aktuella. Dessutom får du rätt kompetens och ett viktigt kontaktnät.
Xenter har egen HD-studio med Sony kamerakedjor med BING-station, bildmixer, Studer Vista 1 ljudbord och Chyron Hego-grafik där de studerande gör egna produktioner. Du jobbar också med AVID Media Composer, EVS och branschriktiga ENG-kameror i alla övningar och den senaste tekniken för Fly Pack-sändningar (små OB-sändningar).

Nära kontakt med branschen
I utbildningen medverkar erfarna bildproducenter, liveredigerare, kameramän, TOM- och BING-personal och sändningsproducenter. I utbildningens övningar möter du oftast någon från TV-branschen varje vecka. Du får också ta aktiv del av arbetet ”on location” genom de studiebesök och utbildningsinsatser vi har ute på företagen.

Under sammanlagt 24 veckors praktik, lärande i arbete (LIA), fördelat på två perioder, kommer du att få möjlighet att prova på jobbet i en verklig miljö.

Redo för uppdrag
Du kommer att få grundläggande färdigheter och kunskaper om de olika yrkesrollerna i live-TV-branschen. När du tagit examen kan du till exempel arbeta som kameraoperatör, bildmixer, BING (bildingenjör), TOM (Technical Operational Manager), EVS (repriser och high lights), sändningsproducent, ljudtekniker och grafiker. Du utbildas kort och gott till att kunna ta frilansuppdrag direkt efter examen.
Är du en person som gillar att vara med där det händer, är stresstålig och vill hålla i många saker samtidigt? Då är utbildningen Livesändningsspecialist rätt för dig.

Samarbete med branschen
Vi samarbetar med bland andra: NEP Sweden, Kanal 75, HD Resources Sweden, Bonnier Broadcasting/TV4, Onside, UR, ChyronHego, Twentyfourseven, Sveriges Television, Södertörns högskola, Solidtango/Solidsport, CMore, Sportsground, Snabbmedia, Statnet och Vizrt

Kurser i utbildningen
Introduktion livesändning, 30p, Kameraarbete för livesändning, 25p, Liveredigering, 30p, TV-teknik, 50p, Villkor för frilansarbete, 15p, Idrottskunskap, 5p, Examensarbete, 25p och Lärande i arbete (LIA), 45p+75p.-

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

Botkyrka kommun, Xenter Botkyrka