Bryggeritekniker

Nynäshamn | Distans

Sök Bryggeritekniker 1,5 år hos www.nynashamn.se/nkc

Omfattning 300 poäng (ca 1,5 år)

14 januari 2019

Ansök på nynashamn.se

30 september 2018

Bryggeribranschen - en bransch i snabb utveckling!
Bryggeribranschen är en framtidsbransch. Antalet bryggerier i Sverige har ökat kraftigt under 2000-talet.
Det gäller alldeles särskilt den mer småskaliga och hantverksmässiga tillverkningen av smakrik öl i små och entusiastiska ölbryggerier som värnar om ölet och dess tradition.
Denna utbildning ger en kompetens som särskilt de mindre företagen i branschen efterfrågar. En anpassad kompetens för mer småskalig verksamhet.
Utbildningen ger de teoretiska grundkunskaperna som behövs medan den praktiska delen sker genom LiA (Lärande i Arbete) ute på småbryggerier.
Vad gör en bryggeritekniker?
Arbetsuppgifterna är varierande och innehåller många olika moment. Man blandar malt med vatten och mäskar det i olika temperaturer, sedan ska man laka sockret ur blandningen för att sedan koka vätskan och slutligen så tillsätts humle, utifrån hur ölet ska smaka. Ölet flyttas sedan till tank för jäsning. Efter jäsningen ska man sänka temperaturen när det ska lagras, lagringstiden varierar beroende på vad det är för öl. Slutligen ska ölet filtreras och tappas på fat och flaska. – Detta är i stora drag en bryggares arbetsuppgifter.

Vilka egenskaper krävs – för att man ska trivas i arbetet?
- praktiskt handlag
- renlighet och noggrannhet
- gilla att jobba hårt i en ganska tuff miljö – vilket kan innebära tunga lyft, bullrigt, stora temperaturskillnader
- kan innebära skiftgång
- bör ha goda kunskaper i engelska
- vara nyfiken på möjligheter att utveckla nya koncept – både när det gäller nya recept men även tillverkningsprocesser

Fakta:

Grundläggande behörighetskrav
Slutförd svensk eller utländsk gymnasieexamen.

Utbildningsperiod
September 2018 – december 2019

Utbildningsform
Utbildningen är 300yhp, dvs. 1,5års heltidsstudier. Utbildningen genomförs som en semi distans-utbildning, vilket innebär att de teoretiska kurserna är förlagda till intensivveckor – med ca 4-5 veckors mellanrum. Under dessa intensivveckor genomförs undervisningen i form av föreläsningar, genomgångar, projekt, övningar etc. Mellan dessa intensivveckor sker egna studier i form av projekt, uppgifter, övningar, studiebesök etc. Den praktiska kursen LiA (Lärande i Arbete) genomförs på heltid ute på ett småbryggeri – oftast i närheten av hemorten.

Kursplan:

Bryggerinäringen i samhället 20p.
Examensarbete 30p.
Bryggeriekonomi 30p.
LIA (Lärande i arbete) 80p.
Bryggeriteknik 40p.
Mikrobiologi och hygien 40p.
Bryggeriprocessen 60p.

Efter fullgjord utbildning erhåller den studerande ett examensbevis med benämningen ”Yrkeshögskoleexamen Bryggeritekniker”.
Om antalet behöriga sökanden överstiger antalet platser (20st) sker ett urval bland samtliga behöriga sökanden efter betygspoäng.

Ansökan: senast 2018-04-30 på
www.nynashamn.se/nkc