Lokförare

Nässjö | Bunden

Godståg, persontåg, växling och radiolok - lokförare är ett ansvarsfullt jobb där du på arbetstid reser och upplever landskapet från tåghytten.

Omfattning 220 poäng (ca 1 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

1 februari 2019

Ansök på nassjoakademin.se

Sista ansökningsdatum

Kontakta utbildningsanordnaren

Platser

20

Om utbildningen

Vill du jobba som lokförare? Yrkeshögskoleutbildningen ger dig de kunskaper du behöver för att kunna köra tåg på det svenska järnvägsnätet. Det är idag stor brist på lokförare i Sverige, vilket gör att det finns goda möjligheter att få jobb.

För att passa som lokförare bör du vara serviceinriktad och stresstålig och kunna fatta rätt beslut i oväntade situationer. Det är också en fördel om du är intresserad av teknik.

Utbildningens upplägg
Utbildningen är ettårig och ger dig de kunskaper och färdigheter som behövs som lokförare.

Utbildningen till lokförare är framtagen i samarbete med järnvägsbranschen och innehållet är anpassat till järnvägsbranschens krav. Utbildningen är anpassad till den nationella utbildningsplan som branschorganisationen Almega och branschföretagen tagit fram.

I järnvägsknuten Nässjö möts sex järnvägslinjer och flera av de stora tågbolagen har kontor här. Förutsättningarna är därför mycket goda att lära sig allt som yrkesrollen som lokförare kräver, både teoretiskt och praktiskt.

Tågsimulator
Vi använder oss av tågsimulator i utbildningen. De pedagogiska fördelarna med simulatorträning är många och den simulatorbaserade utbildningen innebär att teori varvas med simulatorträning då vi praktiskt övar på situationer som kan uppstå. Syftet är att du som studerande ska få så många övningstimmar som möjligt på avvikelser.

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna i yrkesrollen som lokförare varierar inom de olika företagen, från att enbart köra tåg till att ha mer flexibla arbetsuppgifter som växlare, radioloksoperatör m.m. Hos vissa arbetsgivare är man både lokförare och tågvärd. Lokföraryrket har i större utsträckning också blivit ett serviceyrke. Arbetstiderna som lokförare kan variera. Som lokförare på godståg kan du ofta få räkna med nattarbete och överliggning på annan ort, medan lokförare inom lokaltrafiken ofta jobbar dagtid.

Kurser
LIA 1 (25p)
LIA 2 (50p)
LIA 3 (25p)
Examensarbete i simulatormiljö (5p)
Farligt gods (5p)
Förarbevis (15p)
Föraren och informationsåkning (7p)
Infrastruktur (10p)
Infrastruktur enligt det kompletterande intyget (20p)
Järnvägsteknik (15p)
Miljö (3p)
Regler och säkerhet (15p)
Regler och säkerhet för tågfärd och växling (15p)
Repetition och slutprov (5p)
Rullande material (10p)

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

Nässjö Kommun