Integrerad trafikflygarutbildning med MPL-certifikat

Ljungbyhed | Bunden

Omfattning 500 poäng (ca 2,5 år)

Examen Kvalificerad yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 6

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

1 mars 2020

Ansök på tfhs.lu.se

Sista ansökningsdatum

Kontakta utbildningsanordnaren

Platser

20

Fler starter

1 mars 2021

Om utbildningen

Trafikflygare – 2,5 ÅR (5OO YH-poäng) 100 veckor
• En modern utbildning med hög grad av integrering mellan teori, grundflygning och kvalificerad praktik som styrman
• En utbildning med stark förankring i näringslivet
• Ett yrke som handlar om såväl avancerad teknik som samspel människor emellan
• Ett yrke med tydliga rutiner och instruktioner där det krävs noggrann planering, men där ändå ingen arbetsdag är den andra lik

Yrkesrollen
Piloter verkar i en internationell miljö med många möjligheter till stimulerande upplevelser och erfarenheter. En flygning genomförs inom ramarna för ett flertal omfattande regelverk, alltifrån flygbolagets arbetsregler till luftfartsmyndighetens regler och flygbestämmelser kring flygverksamhet i allmänhet. Trots detta är yrket omväxlande och utmanande, alltid nytt väder, ständigt nya kollegor i cockpit och kabin, nya städer att flyga till och mycket annat som piloten alltid tar hänsyn till vid en flygning. Alla oförutsedda situationer ska kunna hanteras tryggt, lugnt och på ett korrekt sätt. Pilotyrket är onekligen ett speciellt yrke med höga krav på kompetens och ansvarskännande men som också ger hög grad av tillfredsställelse. Att ständigt prestera på topp är både utvecklande och givande.

Utbildningens mål
Utbildningen leder till att man i första hand ska kunna arbeta som trafikflygare (pilot) i den kommersiella luftfarten. Exempel på arbetsgivare är Norwegian, SAS, Primera Air mfl. Andra yrken i yrkesområdet är t.ex. administrativ- teknisk- eller simulatorpilot, aeronautisk analytiker, ”Ground Handling koordinator” och OP-assistent. Efter utbildningen har man ett MPL-certifikat (Multi Crew Pilot License) som gör det möjligt att utan ytterligare utbildning arbeta som styrman i ett flygbolag i Europa.

Utbildningen
Man läser flygrelaterade teoriämnen som t.ex. meteorologi, navigation, luftfartslagar, flygprestanda och allmän flygplanlära. Flygövning genomförs i enmotoriga flygplan, flygträningsapparat, syntetiska träningsmoduler, avancerad simulator och till slut i större kommersiellt flygplan som t.ex. Boeing 737NG under den praktiska yrkesutövningen som ingår i utbildningen. Praktiken görs som styrman – under speciell övervakning – i något av de flygbolag som utbildningen sker i samarbete med.
Under utbildningen kommer de studerande också få en god inblick i viktiga stödfunktioner till flygbolagen. Kompetensen som styrman ökar men också möjligheten för att kunna tjänstgöra inom dessa stödfunktioner i framtiden.
Det krävs ingen tidigare flygerfarenhet för att ansöka till utbildningen men ett genuint intresse och en stark motivation för flyg och flygning behövs för att klara den bitvis krävande utbildningssituationen. Vissa delar av utbildningen kan behöva genomföras utomlands. Goda förkunskaper i Engelska, Matematik och Fysik behövs. Urvalet till utbildningen baseras på olika lämplighetstester och intervjuer.

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Lunds universitet Trafikflyghögskolan

Webbplats

Telefon