Studie- och yrkesvägledning

Om du inte vet vad du vill läsa eller jobba med kan det vara bra att diskutera med någon som är expert. Studie- och yrkesvägledare känner till utbildningsutbudet och kan hjälpa dig att reda ut tankarna kring vad du vill plugga eller arbeta med.

Studie- och yrkesvägledarens jobb är att ha kunskap om de alternativ och vägar som leder dig dit du vill. Om du inte vet vad du vill kan vägledaren hjälpa dig att se de möjligheter som finns.

Eva Nilsson, som har arbetat som studievägledare både på universitet och på kommunala vägledningscentrum tycker att alla borde uppsöka en studie- och yrkesvägledare med jämna mellanrum.

- Jag ger feedback till människor i alla åldrar som vill utvecklas. Det är klokt att ta sig en funderare då och då. Är jag på rätt spår? Skulle det jag gör nu kunna leda vidare till något jag tycker är roligare? Karriärer är inte längre spikraka, det finns så många vägar man kan gå. Utbudet av utbildningar och möjligheter har aldrig varit så stort som idag, då kan det vara bra att diskutera med någon som har koll.

Det är inte bara unga människor som har svårt att hitta rätt i utbudet, tillägger hon.

- Det är lätt att känna sig lite modfälld när man inte vet hur man ska gå vidare, men det hjälper att strukturera upp tankarna genom att bolla funderingar med någon. Jag kan ju dessutom vilka regler som gäller för till exempel olika utbildningsformer, det gör det enklare att se vägen framåt.

Här hittar du studie- och yrkesvägledare

Du som går på gymnasiet eller på en folkhögskola kan få kontakt med en vägledare via skolan. Universitet och högskolor har också studievägledare som finns tillgängliga för alla. 

Vuxenutbildningen ute i kommunerna har också studie- och yrkesvägledning, och större kommuner har ofta ett särskilt vägledningscentrum. Du behöver inte läsa på vuxenutbildningen för att prata med vägledarna, alla är välkomna.

Att boka tid med en studievägledare är dessutom alltid gratis.

Innan du träffar en studie- och yrkesvägledare

Det är bra att förbereda sig innan man träffar en studie- och yrkesvägledare, då får man mer ut av samtalet. Välj & planera på utbildningsinfo.se är ett bra verktyg som hjälper till att strukturera tankarna innan mötet.