Att komma in på yrkeshögskolan

Den som vill läsa vid yrkeshögskolan behöver en gymnasieexamen eller motsvarande och ibland även arbetslivserfarenhet. Många har jobbat några år eller studerat på högskola innan de påbörjar sin YH-utbildning. Men reglerna är generösa, det finns undantagsregler och sökande med olika bakgrund har möjlighet att uppfylla behörighetskraven.

Till skillnad från högskolan har yrkeshögskolan inget centraliserat antagningssystem, antagningen sköts av varje skola för sig.

  • Läs om reglerna för behörighet, urval och antagning

  • Läs också gärna Myndigheten för yrkeshögskolans handbok för tillträde till yrkeshögskolan som skolorna använder vid antagningen. Den ger en god överblick över hur antagningsprocessen fungerar inom yrkeshögskolan.  

  • Antagningskrav på enskilda utbildningar hittar du i vår sökmotor för utbildningar. Där hittar du också kontaktuppgifter till skolorna och kan klicka dig vidare till deras egen information.  

  • Validering kan vara till hjälp för personer som till exempel vill börja studera eller som vill förkorta tiden på en pågående utbildning. Detta sker genom samtal, prov etc och avgörs av varje utbildningsanordnare. Vill du veta mer om möjligheten till validering inom YH, kontakta myndigheten på 010-20 90 100.